Zaterdag, 14 september, 2019

Geschreven door: Durst, Kathryn
Artikel door: Pontororing, Rita

HĂ© Yopa!

In een ansichtkaart stappen

[Recensie] Een boek geschreven door Paul McCartney, ja die van the Beatles. En hij draagt ook nog een titel, sir Paul McCartney.

In Hé Yopa! gaat het om Opa die een klein paardenstaartje draagt, er  wat excentriek uitziet en zijn vier kleinkinderen, de “Luitjes”. Alle vijf staan ze afgebeeld op de cover in een kompas, een magisch kompas. Hiermee kan Opa  de wereld over reizen. Hij wrijft over het kompas en zwaait boven een ansichtkaart waarop een reisbestemming staat afgebeeld. Dan belanden Opa en de Luitjes op die plek.

Het zijn leuke avonturen die ze met z’n vijven beleven. Er wordt niet uitgelegd hoe alles kan gebeuren, het gebeurt gewoon.  Daardoor zit er wel vaart in het verhaal. En de excentrieke Opa past goed in dit magische gebeuren.

Bovendien  is het leuk dat als uitgangspunt een ansichtkaart wordt gebruikt. Niet alle kinderen zullen weten wat een ansichtkaart is. De uitleg hierover is de eerste aanwinst van dit boek.

Boekenkrant

Verder worden er heel veel plekken aangedaan. Er wordt genoten op de plek van de bestemming totdat er iets gebeurt en dan komt het kompas tevoorschijn en een ansichtkaart. Zo gaat Opa met de Luitjes naar een andere plek. De herhaling geeft het verhaal  wat spanning. Waar gaan ze nu naar toe en wat gaat er gebeuren.  Ook een aanwinst om over de diverse plekken te praten.

Minder is dat er nauwelijks aandacht is voor verdieping van de plaatsen waar het kompas hen heen brengt. De plekken worden aangestipt. Dus er moet veel uitgelegd worden.

De illustraties zijn echt uitgetekend en lijken op elkaar maar doen grappig aan. Er staat ook veel afgebeeld om samen naar te kijken en er samen over te praten.  De illustraties nodigen uit tot vragen over onbekende voorwerpen.

Een lekker vlot geschreven boek, leuk om voor te lezen, kleurige illustraties die de aandacht trekken. Een boekje dat kinderen zeker zal boeien. En  waar misschien later ook over de Beatles verhaald kan worden.

Voor het eerst gepubliceerd  op de Leesclub van Alles