Zaterdag, 15 december, 2018

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Alem, Katelijne van

Het allerkleinste Sneeuwvlokje

Nieuwsgierig gluurt het allerkleinste sneeuwklokje door het raam

De auteur en illustrator

[Recensie] Bernadette Watts illustreerde dit Winterse verhaal. Zij komt uit Engeland en haar werk is beĆÆnvloed door het werk van Beatrix Potter. Dit is vooral te zien in de landschapstekeningen. Haar stijl is zacht en gedetailleerd. Ze maakte vele verhalen en sprookjes.

Achterflaptekst

“Het is winter, en er dwarrelen ontelbaar veel sneeuwvlokken door de lucht. Ze doen allemaal hun best om op het allermooiste plekje op aarde terecht te komen. Het allerkleinste sneeuwvlokje wil iets heel anders. Dat droomt namelijk van warmte en de eerste zonnestralenā€¦

Archeologie Magazine

Een verhaal over dingen die voorbij gaan en over opnieuw beginnen.”

Verhaal

We worden meegenomen in het wonderlijke verhaal van het allerkleinste sneeuwvlokje. In de winter verzamelen zich alle sneeuwvlokken hoog boven ons. Ze dromen allemaal over de reis naar aarde en over het plekje waar ze heen willen. Zo wil de ene sneeuwvlok bovenop een hoge berg gaan liggen, op een boomtak in een ver land of op een prachtige torens van een schitterende kerk. Maar het allerkleinste sneeuwvlokje wil naar een warm plekje! Maar de andere sneeuwvlokken zeggen dat je dat nooit moet doen! Toch zet het sneeuwvlokje door, hij maakt een lange reis en komt terecht in een bloembak bij het huis met de gezellige kamer. Hij vertelt van alles tegen de andere sneeuwvlokken, maar zij praten niet terug. Langzaam wordt het lente…

Vormgeving

Een mooi prentenboek. Steeds staat op de linkerpagina, soms ook voorzien van enkele illustraties, een stuk tekst. Op de rechterpagina staat een paginagrote illustratie. Erg gedetailleerd, mooie zachte tekenstijl en fijne kleuren. Voorop het boek zitten glinsterende sneeuwrandjes op de daken van de huizen, die je kunt voelen en echte glitters bevatten.

De afbeeldingen vertonen allerlei verschillende gebieden van de wereld. Daardoor wordt het een mooi, afwisselend boek. We zien de plek waar Eskimoā€™s wonen, het Rode Plein in Moskou, berglandschappen en het gezellige huisje waar het allerkleinste sneeuwvlokje uiteindelijk terechtkomt.

Winter

Een mooi, diepzinnig boek dat (voor)gelezen kan worden in de winter. Het is wel een boek met wat ā€˜zwaardereā€™ onderwerpen. Zo is het allerkleinste sneeuwvlokje uiteindelijk alleen (de andere sneeuwvlokken praten niet met hem), en gaat zijn tijd als sneeuwvlokje langzaam voorbij. Het sneeuwvlokje praat over de stomende ketel en het dansende haardvuur, ik weet niet geheel zeker of hier een diepere laag of betekenis achter zit. Dit had misschien iets verder uitgewerkt kunnen worden.

Toch is het sneeuwvlokje wel gelukkig en dapper en heel blij wanneer de lente begint. Mooie onderwerpen om te kunnen bespreken met kinderen. We dromen allemaal, dit boek kan als prima startpunt gebruikt worden over waar kinderen zelf van dromen en wat ze willen bereiken. Al met al een mooi winters boek, dat je geheel in sneeuwsfeer brengt.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles