Zaterdag, 11 juli, 2020

Geschreven door: Kuyper, Sjoerd
Tjong-Khing, Thé
Artikel door: Pontororing, Rita

Het boek van de sterren

De bijzondere band tussen Opa en kleindochter

[Recensie] Dit deeltje uit de serie Goudenboekjes van uitgeverij Rubinstein staat voor een handzaam formaat en een klein, knus verhaal, Het boek van de sterren geschreven door Sjoerd Kuypers. Over Opa die voorleest en kleindochter Elfie die daar elke avond voor het slapen gaan naar luistert.

De bijzondere band tussen grootvader en kleinkind  komt tot uiting in de dingen die ze samen doen. Gewone alledaagse dingen. Ze hebben hun vaste rituelen. De tekeningen van illustrator ThĂ© Tjong King benadrukken de dagelijkse karweitjes die Opa en kleindochter uitvoeren. Naast Elfie en Opa zijn er geen andere personages.

Maar helaas is opeens op een avond het voorleesboek weg. De zoektocht naar het boek is haast mee te ‘lezen’ met de illustraties. Een mooie vondst. Op elke linkerpagina de zoektocht naar het boek van Opa en kleindochter en op elke rechterpagina de weg van het boek.

Tijdens hun zoektocht moedigt Opa zijn kleindochter aan om het boek te vertellen. Zoals Elfie aangemoedigd wordt om het verhaal na te vertellen,  zo nodigen de plaatjes op de rechterpagina uit om te vertellen waar het boek zou kunnen zijn.

Archeologie Magazine

Opa vraagt aan Elfie: “Hoe begon het ook alweer?” Zij neemt het van Opa over en begint te vertellen, een soort scheppingsverhaal wat te volgen is op de linkerpagina. Het verhaal van Het boek van de sterren zoals Elfie het elke avond gehoord heeft van Opa.

Op de rechterpagina beelden de illustraties het verhaal uit van de dieren die het verloren boek vinden en telkens doorgeven. Heel origineel is de manier waarop het verhaal op de linkerpagina en het verhaal op de rechterpagina met elkaar te maken hebben.

En het boek? Dat komt op een wel bijzondere manier bij Opa en Elfie terug.
En Elfie? Wil het verhaal toch wel weer van Opa horen, ze is dol op zijn vertelstem.

Het is opletten geblazen tijdens het voorlezen. Het is niet alleen voorlezen, maar meekijken, mee redeneren, en vooral meegenieten.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles