"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het boek van hoop

Zondag, 16 januari, 2022

Geschreven door: Jane Goodall, Douglas Abrams
Artikel door: Evert van der Veen

Liefde voor mens en natuur

[Recensie] Het is bepaald een statement om in een tijd die meer dan ooit wordt getekend door pessimisme rond corona en klimaat een boek over hoop te schrijven. Dit thema is Jane Goodall op het lijf geschreven want haar aanwezigheid en haar visie stralen een en al hoop uit. Zij zegt daar zelf over: “De vraag die mij waarschijnlijk het allermeest gesteld wordt is: geloof je echt dat er hoop is voor onze wereld?” (p. 13).  

In dit boek is zij op aansprekende wijze in gesprek met Douglas Abrams en mogen wij als lezers getuige zijn van hun verrijkende ontmoetingen. Het boek van hoop heeft een zeer persoonlijke toon en benadering van onze wereld. Daarin staan mensen in hun omgeving centraal.

Jane Goodall blikt dankbaar terug op haar leven waarin zij over heel de wereld heeft gereisd en overal haar sporen van hoop, liefde, aandacht en zorg heeft nagelaten.  

Hoop lijkt als wensdroom een tamelijk passief begrip maar in de visie van Jane Goodall, die zij ook waar heeft gemaakt in haar leven, vraagt hoop om permanente inspanning en betrokkenheid

Boekenkrant

Zij ziet hoop als “…wat ons in staat stelt om door te gaan ondanks tegenspoed. Het is wat we willen dat er gebeurt, maar we moeten bereid zijn daar hard voor te werken” (p. 25). Hoop vraagt dan ook om “…koppige vastberadenheid om alles te geven zodat het lukt” (p. 44).

Jane Goodall geeft in dit boek vier redenen tot hoop. Wanneer de mens z’n intellect goed gebruikt, kan er veel goeds tot stand komen maar “het kost tijd om helemaal mens te worden”, aldus Desmond Tutu die Jane Goodall citeert.

Het is in onze tijd belangrijk dat we nadenken over de ecologische gevolgen van onze keuzen en onze levensstijl. Jane Goodall ziet dat alle vormen van leven over intelligentie beschikken.

Het hele boek is doorspekt met menselijke verhalen die hoop uitstralen. Een prachtig voorbeeld daarvan is de Survivor Tree bij de Twin Towers die, hoewel ernstig gehavend, werd gered en nu weer jaarlijks in bloei staat en twee bomen in Nagasaki die het bombardement met een kernwapen hebben overleefd. Het zijn maar een paar voorbeelden die door Jane Goodall onder de tweede reden ‘veerkracht van de natuur’ worden genoemd.

Zij heeft ook de nodige verwachting van kinderen en jongeren en dat is haar derde reden tot hoop. Haar wereldwijde jeugdprogramma Roots & Shoots bestaat uit vele locale projecten van kleuterschool tot universiteit waarin mensen nieuwe kansen krijgen. Het is uiterst bemoedigend om dit te lezen vanuit de gedachte ‘miljoenen druppels vormen juist de oceaan’.

Tenslotte heeft Jane Goodall verwachtingen van de menselijke geest. Hier komt haar spirituele dimensie ter sprake en noemt zij mensen als Martin Luther King en Gandhi die haar motiveren. Ook in dit deel zijn er vele mooie verhalen en inspirerende ontmoetingen met mensen overal ter wereld. Jane Goodall heeft het gevoel dat zij een missie heeft, maakte allerlei bijzondere ervaringen mee en weet miljoenen mensen te inspireren.

Jane Goodall is antropoloog en bestudeert al 60 jaar het sociale gedrag van chimpansees waarmee zij enorme bekendheid verwierf. Zij is vredesambassadeur van de Verenigde Naties en houdt jaarlijks honderden lezingen. Douglas Abrams is auteur en redacteur van projecten rond wijsheid, gezondheid en rechtvaardigheid. Hij interviewde onder andere Dalai Lama en Desmond Tutu.

Het boek van hoop is een warm menselijk boek!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles