Zaterdag, 9 januari, 2021

Geschreven door: Onbekend
Recensie door: Wimme, Silke

Het duistere net

Eigentijdse Spaanse thriller raakt snaar met internetgeweld

[Recensie] Het duistere net van Carmen Mola begint waar het vorige deel (De zigeunerbruid) eindigde. Hoofdpersoon Elena Blanco doet onderzoek naar het Purperen Netwerk, dat extreem gewelddadige livestreambeelden verkoopt via het dark web. 

Gezien Mola‚Äôs debuut waren mijn verwachtingen hoog. Tegenwoordig worden we overstelpt met misdaadromans, waarbij de hoofdinspecteur een keiharde vrouw is die moeite heeft om met haar team om te gaan. Dit thema lijkt wel een modeverschijnsel. 

Ook Carmen Mola heeft gekozen voor een vrouwelijke hoofdinspecteur, maar ze pakt het anders aan door de persoonlijke zwakheden van de personages centraal te stellen. Ze lijden aan trauma’s uit het verleden, drank- en gokverslavingen, seksverslaving, enzovoorts. Dit maakt het verhaal realistisch en menselijk. De helden blijken tekortkomingen en zwaktes te hebben zoals wij gewone mensen.

Hoewel je Het duistere net zou kunnen lezen zonder eerst deel √©√©n, raad ik dit toch af. In het voorgaande boek maakt de lezer namelijk kennis met alle personages en hun gewoontes, die nu verder uitgewerkt worden. Zo hebben we eerder Elena Blanco leren kennen als een kleurrijke Spaanse dame die houdt van Italiaanse muziek en grappa.

Trouw

Maar in deel twee van de serie neemt de auteur ons mee naar de ziel van zijn hoofdpersonage. Het lijkt wel alsof we vanaf de eerste rij het gevecht tegen haar demonen kunnen bijwonen. Niet alleen bij Elena, ook andere personages leren we beter kennen.

Het duistere net leest als een trein. De schrijfstijl, de korte hoofdstukken en de cliffhangers zorgen ervoor dat de spanning te snijden is. Net als in De zigeunerbruid zijn er heel wat gruwelijke fragmenten, maar op geen enkel ogenblik wordt hiermee overdreven. 

Toch haalt dit deel het niet bij het eerste boek. Er zijn in dit tweede deel toevalligheden die het verhaal niet altijd even realistisch maken. Zo maakt Elena een sprong van vijf meter hoog zonder dat zij er een schrammetje aan overhoudt.

==

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.