Zaterdag, 15 mei, 2021

Geschreven door: Windmeijer, Jeroen
Slavenburg, Jacob
Recensie door: Rossum, Carlita Van

Het Evacomplex

De schrijver die nooit teleurstelt overtreft zichzelf

[Recensie] Het fijne aan de boeken van Jeroen Windmeijer is dat je van tevoren al weet dat ze niet gaan teleurstellen. Hij heeft een manier van schrijven die aanspreekt en dat is zichtbaar in de grote belangstelling vanuit binnen- en buitenland wanneer er een nieuw boek van hem verschijnt. In deze intrigerende thriller, die zich afspeelt in Leiden en omgeving, krijgt journaliste Magda Filippo informatie die een heel ander licht schijnt over het Bijbelse verhaal van de zondeval. Ze is vastbesloten om zich hierin meer te gaan verdiepen en er een boek over te schrijven. 

Ze stuit echter op enorm veel tegenstand. Zo raadt Frank van As, de man van haar beste vriendin Cat en tevens bekend slangendeskundige, haar dringend af om iets dergelijks te publiceren. Frank en Cat zijn lid van een geloofsgemeenschap die elke twijfel met betrekking tot de Bijbel afkeurt en vooral Frank wordt qua geloof steeds fanatieker. Het zorgt voor problemen in het huwelijk van Frank en Cat. En die problemen worden onoverkomelijk als er plotseling een dode valt.

Zoveel doden gevallen

Vanaf de eerste bladzijde zit je als lezer direct in dit verhaal, dat door verschillende personen wordt verteld. Zo leer je de meesten snel kennen en blijft de spanningsboog intact. In het tweede deel van het boek zijn er inmiddels zoveel doden gevallen dat de politie niet meer uitgaat van toeval. 

Archeologie Magazine

Vanaf dat moment spelen twee rechercheurs ook een belangrijke rol en kun je als lezer je eigen vermoedens toetsen aan hun denkproces. De personages zijn gedenkwaardig weergegeven; vooral de aalgladde voorganger van de dubieuze geloofsgemeenschap is een geweldig karakter om een hekel aan te hebben.

De vorige samenwerking tussen de schrijvers Windmeijer en Slavenburg was al geslaagd, maar met Het Evacomplex hebben ze de ideale combinatie gevonden tussen spanning, wetenschap en religie. Het boek zit zo knap in elkaar. Met na dwarrelend stof tot nadenken en geïnspireerd om zaken verder te onderzoeken. De heren hebben met Het Evacomplex een geweldige prestatie geleverd.

Eerder verschenen op Perfecte Buren