Zaterdag, 30 november, 2019

Geschreven door: Williams, Margery
Massani, Sarah
Artikel door: Alem, Katelijne van

Het fluwelen konijn

“Wat is echt, vroeg het konijn op een dag.”

De auteur

[Recensie] Margery Williams heeft in 1922 het verhaal van het fluwelen konijn geschreven. Ze was een Engels-Amerikaanse auteur en schreef vooral populaire kinderboeken. Vanaf haar negentiende schreef ze al, op haar eenenveertigste schreef ze dit mooie verhaal.

De illustrator

Sarah Massani heeft vele culturen en invloeden van culturen gezien doordat ze de wereld is rondgereisd. Ze studeerde Grafisch Design in Manchester en is uiteindelijk begonnen met haar droom om kinderboeken te illustreren.

Wordt Vervolgd

Verhaal

Het fluwelen konijn droomt ervan om Echt te zijn. Met de liefde van een kind en een beetje magie zou de droom van het kleine konijn zomaar eens uit kunnen komen


Dit klassieke kinderverhaal van Margery Williams, voor het eerst verschenen in 1922, zal het hart doen smelten van iedereen die in de liefde gelooft. Er was eens een fluwelen konijn en in het begin was hij echt prachtig. Hij was lekker zacht en rond, precies zoals een konijn hoort te zijn. Zijn vacht was wit en bruin met vlekjes. Hij had echte snorharen van draad en de binnenkant van zijn oren was van roze satijn. Op kerstochtend zat hij boven in de kerstsok van de jongen met een hulsttakje tussen zijn pootjes. Het zag er heel lief uit.

Het fluwelen konijn woont in de speelgoedkast van een jongen en droomt ervan om Echt te zijn. Het oude speelgoedpaard weet hoe het zit: “Als een kind heel, heel lang van je houdt, Echt van je houdt, dan word je Echt.” Komt de droom van het kleine konijn uit?

Kerst

De jongen wordt tijdens Kerst overladen met cadeautjes. Hij krijgt ook het fluwelen konijn, maar vergeet op een gegeven ogenblik alweer dat hij hem gekregen heeft. Krijg jij cadeautjes voor kerst, en speel je dan met alles wat je gekregen hebt? Misschien een mooi moment om samen naar alle presentjes te kijken en na te denken over wat je elkaar wilt geven.

Film van het verhaal

In 2009 is er een filmversie van het verhaal uitgekomen. Nadat je dit boek gelezen hebt, een mooie aanvulling om de film te kijken:

“Je kunt het worden, maar alleen als er heel veel van je gehouden wordt.” Het kan bijna niet anders dan dat dit boek je raakt. Het Fluwelen Konijn is een tijdloos verhaal over vriendschap, liefde en acceptatie. Dit boek brengt, net als De kleine prins, filosofische teksten en grote wijsheden op een eenvoudige manier.”

Vormgeving

Een magisch verhaal, wat erg mooi uitgewerkt is. De tekeningen zijn sprekend en sluiten heel goed aan op het verhaal. Het boek is chique en oogt klassiek, met een rode band en een fluwelen leeslint. De pagina’s zijn gedrukt op stevig papier. Heel fijn om tijdens de feestdagen cadeau te doen of te krijgen. De illustraties zijn fris en modern, in tegenstelling tot het klassieke uiterlijk van het boek. Een mooie vertaling naar het nu. Een prettig, liefdevol verhaal. Er staat veel tekst in, dus het is fijn om in delen te lezen en vanaf een leeftijd van ongeveer 5 jaar.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles