Zaterdag, 16 oktober, 2021

Geschreven door: Boers, Isolde
Recensie door: Lefebre, Severine

Het geheim van het oude strandhuis

Een schoenendoos vol verrassingen

[Recensie] De dertienjarige Chiara ontvangt op een dag een brief van een zekere Quentin Q. Hij nodigt Chiara uit om een week in zijn oude strandhuis te komen logeren in St Ives, Cornwall. Quentin heeft namelijk een doos vol spullen gevonden waar Chiara’s naam opstaat. Een raadsel voor haar, want ze is daar nog nooit geweest. De doos is de start van een spannend avontuur, waarbij ze samen met Quentins neefje Paul op zoek gaat naar het geheim dat het oude strandhuis en de zee verborgen houdt.

Met Het geheim van het oude strandhuis heeft Isolde Boers een spannend jeugdboek vol magie neergezet. Het is daarbij haar debuut, en Isolde hoopt ermee de fantasie van kinderen te prikkelen.

Het boek begint met een droom die Chiara heeft. Deze lijkt naar iets uit het verleden te wijzen, maar het is allemaal nog vaag. Dit zorgt direct voor de nodige spanning en mysterie in het verhaal. Want je voelt dadelijk dat dit weleens iets belangrijks zou kunnen zijn. Beetje bij beetje komt hier duidelijkheid in, maar het mysterieuze blijft nog lange tijd hangen. Eigenlijk het hele boek lang, want het is een verhaal vol mysteries en magie. Zelfs de kat Pudding, die in het oude strandhuis woont in St Ives, heeft enkele vreemde trekjes.

Eenmaal het verhaal begint te lopen na enkele hoofdstukken, voel je de onderhuidse spanning die doorheen de verhaallijn loopt. Met vaak enkele pieken wanneer Chiara en Paul iets spannends meemaken of er een nieuwe aanwijzing is naar het geheim. Dat willen de kinderen zeer graag oplossen, zeker omdat het iets met Chiara zelf te maken heeft. En dus volgen we hun avonturen in het oude strandhuis. Het doelpubliek, tien- tot twaalfjarigen, zal hierbij zeker op het puntje van hun stoel zitten. Maar ik als volwassene stiekem ook. Door de fantasie is het natuurlijk een verhaal dat niet echt kan gebeuren, al is het toch vrij realistisch uitgewerkt, met een thema waarover zeer grondig is nagedacht. De zee heeft namelijk vele geheimen, dus wat-als…

Foodlog

Naast een uitstekend concept is ook de plot zeer goed uitgewerkt en wordt beetje bij beetje opgebouwd tot het geheim eindelijk wordt onthuld. Voor mij was de plot vrij eenvoudig, maar hij lijkt mij perfect op maat voor de jeugd. Het is dan ook van belang dat zij alles goed kunnen meevolgen en zich ook kunnen inleven in het verhaal. Maar dat mag met de boeiende verhaallijn geen probleem zijn: twee dertienjarigen die samen een geheim willen onthullen rond een verborgen verleden en daardoor een ongelofelijk spannende en overdonderende week beleven. Plaats dit in een mooie en mysterieuze setting zoals de zee en rotsen bij Cornwall samen met een vleugje magie van de zee, en je krijgt dit boek als resultaat.

Alle personages in het verhaal zijn goed uitgewerkt met hun eigen persoonlijkheid. Hoofdzakelijk draait het rond Chiara, en zij is wellicht ook het personage waarin je je het beste kunt inleven. Ze is een vriendelijk en open meisje dat weet wat ze doet. Voor haar dertien jaar komt ze erg volwassen en sterk over. Ze lijkt maar weinig schrik te hebben en wil absoluut het geheim over haar verleden ontdekken. Daarin krijgt ze hulp van Paul, waarmee ze dadelijk een klik heeft. Hij is iets voorzichtiger, en houdt Chiara soms tegen wanneer ze te snel iets wil doen zonder erbij na te denken. Samen vormen ze een perfect duo om het mysterie te ontmaskeren. En natuurlijk is er mijn favoriete personage Pudding. Een oude grijze kat die de gewoonte heeft van overal op te duiken, en haar eigen specifieke rol heeft in het verhaal.

Isolde Boers heeft een aangename en eenvoudige schrijfstijl. Het verhaal is in begrijpelijke en duidelijke taal geschreven, waarbij je ook nog eens alle gebeurtenissen als een film voor je ogen ziet passeren. Dat maakt dat het verhaal zeer snel leest. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het leestempo nog verhoogt, en het afwisselen tussen de zoektocht en de huiselijke momenten creëren op die manier kleine cliffhangers. Dat maakt het verhaal alleen maar spannender.

Het geheim van het oude strandhuis trok mij vanaf het begin al aan. De cover straalt mysterie uit, en ik voelde op de een of andere manier de zee en haar magie. Ik begon dus met hoge verwachtingen aan het boek, en ik moet zeggen dat deze volledig zijn waargemaakt. Een leuk concept met enkele interessante thema’s zoals adoptie en de zee en haar geheimen. Vooral dat laatste prikkelde mijn fantasie. Ik ben natuurlijk al volwassen, maar ik kan me voorstellen dat ik dit als kind ook fantastisch zou vinden. En doordat Chiara de hulp krijgt van Paul, is het boek eveneens voor jongens een aanrader en niet alleen voor meisjes. Qua plot had ik al wel snel door welke kant het zou uitgaan, maar voor de jeugd zal het mysterie zeker langer blijven hangen. Het enige wat ik persoonlijk jammer vond, was dat ik niet kon genieten van de mooie illustraties die het boek bevat, omdat ik het verhaal als e-book las. In elk geval heeft Isolde Boers een prachtig debuut neergezet.

Eerder verschenen op Perfecte Buren