Zaterdag, 14 mei, 2022

Geschreven door: Straaten, Harmen van
Recensie door: Pontororing, Rita

Het Goudse carillon en de verdwenen stadsrechten

Een hond achterna

[Recensie] Tor logeert bij zijn vriend Teuntje, die tegenover het stadhuis van Gouda woont. Tor heeft een avontuurlijke reis achter de rug. Zijn kerstboom was gekapt om in Gouda op de Grote Markt geplaatst te worden. Tor is stiekem op de vrachtwagen geklommen om met zijn boom mee te reizen. In Gouda ontmoet hij Teuntje weer die hij in Noorwegen heeft leren kennen.

De jongens verkennen Gouda en Teuntje vertelt dat Graaf Floris V naar buiten komt als de klok slaat. De graaf geeft een briefje aan een man waarop staat dat Gouda in 1272 een stad is. Dat is voor Tor en Teuntje 750 jaar geleden.

Daarmee begint het avontuur van de twee vrienden. ’s Avonds wordt Tor wakker geschud door het meisje van het klokkenspel. Graaf Floris V heeft het briefje uit zijn handen laten vallen. Een hond heeft het briefje opgepikt en is er dus met de stadsrechten vandoor. Ze moeten wel opschieten want het briefje moet terug voordat de poortjes weer opengaan. Natuurlijk gaat Teuntje ook mee. Hij kent de weg in Gouda.

Buiten zien de jongens iedereen van het klokkenspel onder het Goudse carillon staan. Met z’n allen gaan ze op pad.

Boekenkrant

Er zit vaart in het verhaal door de jacht op de hond die met het briefje rondloopt. Die vaart komen we ook tegen in het verhaal van de zoektocht. De hele stoet rent achter de hond aan en passeert telkens een bezienswaardigheid die aangestipt wordt maar waar geen bijzonderheden over verteld worden.

Wat stadsrechten zijn, welke rechten Gouda kreeg, waarom Gouda stadsrechten kreeg, zijn zomaar wat vragen die opkomen als je de titel leest Het Goudse carillon & de verdwenen stadsrechten. Hier wordt helemaal geen aandacht aan besteed.

Tijdens de achtervolging van de hond zijn er wel grappige fragmenten voor te lezen. Ook de manier waarop de jongens het voor elkaar krijgen om het papier met de stadsrechten et bemachtigen is grappig.

Voor kleuters een leuk boekje om voor te lezen over vroeger. Voor oudere kinderen een intro op een stukje geschiedenis wat stadsrechten zijn. En een intro op Gouda. Daar wordt in 2022 gevierd dat op 19 juli 1272 Graaf Floris V stadsrechten verleende aan Gouda.

Er gaat ook nog een kleine doch wijze les voorbij. In 1272 kan de graaf dan wel heel veel te vertellen hebben maar in deze tijd is iedereen gelijk, zegt Teuntje.

Een aardig prentenboekje mede door de illustraties van Harmen van Straaten. Verwacht verder geen geschiedenis over Gouda en de stadsrechten. Laat wel na het voorlezen op Youtube een filmpje zien over het Goudse carillon. Als kinderen goed kijken, kunnen ze ontdekken hoe dit verhaal is ontstaan.

Bezoek deze zomer Gouda met al haar festiviteiten, de aangestipte weetjes in het boekje gaan zeker leven.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles