"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek

Zaterdag, 21 augustus, 2021

Geschreven door: Najat Yachou
Artikel door: Eva Reinders

De fusionkeuken op zijn best

[Recensie] Kookmutsjes is de naam van het blog van Nadia en Najat Yachou. Ze groeiden op in een gezin met acht broertjes en zusjes en met een moeder die uitsluitend Marokkaans kookte. Zelf doen ze dat niet. De ene dag is het Spaans, de andere dag Italiaans of misschien wel Surinaams of Aziatisch. Vandaar dat je in hun boek eierkoekgebakjes, maar met 1 miljoen bezoekers per maand werd het hoog tijd voor een eigen kookboek.

Wie er vroeg bij was en het boek pre-orderde (of mazzel had en een recensie-exemplaar kon bemachtigen), kreeg de limited edition: met goudfolie en 16 pagina’s extra (4 recepten). Ook de reguliere editie mag er met 80 recepten en 288 pagina’s echt wel wezen. Het grote aantal pagina’s zit ‘m hierin: elk recept wordt in beeld gebracht met stap-voor-stap foto’s. Handig, overzichtelijk en vooral voor beginnende koks makkelijker dan tekst.
Eerst zijn er tips over keukenspullen, technieken en de voorraadkast. Opvallend: daarin mag Calvé Samba saus niet ontbreken, maar wordt Klop-Fix niet genoemd. Schrijf het er maar bij als je van plan bent toetjes uit dit boek te maken. Eigen kruiden (ras el hanout, kurkuma en gember onder andere) hebben de Kookmutsjes ook en die kun je online bestellen. In acht hoofdstukken volgen daarna recepten voor broodjes, burgers en bites, salades en soepen, hoofdgerechten, taart en koek, desserts en drankjes. In de limited edition bevat het laatste, negende hoofdstuk feestgerechten.

De moeilijkheidsgraad van de recepten is wisselend. Sommige recepten zijn eerder een soort foodhacks: slimme,  snelle manieren om bijvoorbeeld een no-bake slagroomtaart (met een bodem van kant-en-klaar wafels) of vrolijke geboortegebakjes (biscuitjes met roomvulling en gekleurde muisjes) te maken. Je hoeft er niet goed voor te kunnen koken en zet toch iets leuks op tafel. Soepen, salades en veel rijstgerechten zijn makkelijk. Voor brood of een bastilla heb je wat meer kookervaring en geduld nodig. Er zijn geen vegetarische hoofgerechten, maar verder is er voor elk wat wils. Vis, vlees, gevulde broodjes en zoete lekkernijen als cheesecakes en mini-tiramisu’s. Brood gevuld met  romige kip, een Big Mac-pizza, tajines met dorade en kabeljauw, toetjes met Oreo of Snickers. De chebakia-boterkoek ten slotte laat zien wat de Kookmutsjes zo goed kunnen: het beste uit meerdere keukens verenigen in één koek. Wie makkelijk en gevarieerd wil koken, heeft er een nieuw favoriet basisboek bij.

Dans Magazine

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl