Zaterdag, 24 augustus, 2019

Geschreven door: Onbekend
Recensie door: Pontororing, Rita

Het grote kunstdoeboek

Kijken, tekenen, zoeken, natekenen

[Recensie] Een doeboek voor kinderen gemaakt aan de hand van beroemde kunstwerken. Basis van Het Grote Kunstdoeboek zijn werken die hangen in de ‘National Gallery’ in Londen. Dit museum biedt een zeer volledig overzicht van de West-Europese schilderkunst uit de periode tussen 1250 en 1900 [Bron: Wikipedia].

Paul Thurlby een Engelse illustrator die werkt voor The Guardian, The Times, The New Yorker en Vanity Fair heeft het boek in opdracht van dit beroemde museum samengesteld.

Eigenlijk is dit een doeboek met opdrachten als zoek de verschillen, maak de tekening af, teken na in een raster, zoek details. En als de opdrachten in beroemde kunstwerken worden verwerkt zoals Paul Thurlsby doet dan wordt het een kunstdoeboek.

Zet de schilderijen in de volgorde van tijd. Misschien een beetje moeilijk voor een 7 jarige maar wel leuk om samen te zoeken naar de oplossing en uitleg te geven.

Pf

Er kan uitleg gegeven worden bij een schilderij maar je kunt eerst proberen om de fantasie van kinderen te prikkelen. Zoals de opdracht “wie of wat wordt er door deze ridder aan zijn lans geregen” waarbij een ridder met zijn lans te zien is. Op de volgende bladzijde is dan het oorspronkelijke werk te zien van Paolo Ucello.

Een andere opdracht: ‘Teken de andere kant van de beroemde brug van Monet’. Of ‘Maak een lucht vol kolkende wolken’. Op de volgende bladzijde is Het korenveld met cipressen te zien van Van Gogh.

Nog een opdracht: “Een geweldig schilderij verdient een geweldige lijst. Maak jij hem af?” Bacchus en Ariadne van Titiaan.

Kijken, tekenen, zoeken, natekenen, er gaat een museum voorbij. Leuk om in te werken en op deze manier met kunst bezig te zijn.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles