Zaterdag, 14 november, 2020

Geschreven door: Bakker, Sanne
Steen, Wilbert, van der
Artikel door: Pontororing, Rita

Het handboek voor viezeriken

Niets is gek genoeg

[Recensie] De titel suggereert natuurlijk veel viezigheid. De cover liegt er ook niet om. Het handboek voor (de allerergste) viezeriken staat vol weetjes, eigenaardigheden en grapjes. Kleine enquĂȘtes ontbreken ook niet.

Het is een boek vol wetenswaardigheden over de dingen waar we doorgaans niet zo uitgebreid over praten. Op de achterflap staat de vraag of je er wel eens over nagedacht hebt hoe vies mensen zijn? Of dieren? Dat wordt in dit handboek uitgebreid uit de doeken gedaan.

Van Sanne de Bakker is eerder Alles wat je moet weten over scheten verschenen, waarbij zij vrij schreef over scheten. Zonder enige terughoudendheid schrijft ze nu over welke vieze dingen er nog meer zijn, eigenlijk over welke vieze dingen we doen. De informatie bestaat uit alledaagse bezigheden bijvoorbeeld over neuspeuteren.

Het boek is onderverdeeld in 20 hoofdstukken. In de inhoudsopgave zijn de onderwerpen te lezen die in het boek worden besproken. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen kleurtje, die zijn terug te zien in het desbetreffende hoofdstuk. Al die kleuren doen wel druk aan. Waarschijnlijk zijn de druk gevulde pagina’s bedoeld om de informatie aantrekkelijk te maken.

Sociologie Magazine

Ofschoon het boek veel informatie geeft, met leuke weetjes, zijn er ook “vieze” situaties waarvan je als lezer kunt denken “moet dat nou?” Het is net als bij kinderen als je te veel aandacht aan ze geeft worden ze overmoedig, drukker en dan heb je de situatie niet meer in de hand.

Dat geldt voor dit boek. De “viezigheden’ overheersen evenals de bijhorende illustraties, dan gaat het alleen om wat nou het vieste is. De informatie waar je wat van leert, raakt achterop.

De illustraties van Wilbert van der Steen bestaan uit veelal uit cartoons. Hij heeft veel hilarische situaties uitgebeeld maar de meest bizarre vallen op. Zoals een paar voorbeelden op de cover te zien zijn.

Tja, Het handboek voor (de allerergste) viezeriken is een boek dat je moet aanspreken. Wellicht zal dat bij kinderen het geval zijn. De vraag blijft of het nodig is om zo uitgebreid te zijn over “vieze” situaties.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles