Zaterdag, 27 juni, 2020

Geschreven door: Mous, Mirjam
Recensie door: Zuijderduijn, Joost

Het instituut H@ck

De wereld van H@ck

[Recensie] Vroeger waren de Bange Jaren aan de gang, een tijdperk waarin de Derde Wereldoorlog bijna een feit was. Daarnaast kon de opwarming van de aarde drastische gevolgen hebben, dus kwam er een tegenbeweging die de wereld wist te verbeteren. Nu is er een ideale wereld met vijf nieuwe leiders, maar is deze echt zo goed als gedacht? Wanneer Holden een oude bunker ontdekt met normaal voedsel (nu neemt iedereen vita en shakes) en echte vuurpijlen, wordt hij opgepakt door handhavers, die grote plannen met hem hebben. Zijn zusje Prissy krijgt daarentegen berichtjes van een anoniem persoon. Wie schuilt er achter deze berichtjes, en is de arrestatie van Holden wel terecht?

Mirjam Mous is onder andere bekend van Boy 7 en vele andere spannende verhalen. Tot nu toe schreef ze altijd losstaande verhalen, maar dit is juist een eerste deel van een tweeluik!

De schrijfstijl van Mirjam Mous is weer precies zo goed als ik van haar gewend ben. Het leest vlot, de spanning blijft er in en om de zoveel tijd is er weer een heftige onthulling waardoor je alleen maar verder wil lezen. De boeken van Mirjam Mous zijn enorm aan te raden aan mensen die ook eens verslaafd willen raken aan lezen, want daar zorgt Mous zeker voor! 

De wereld van H@ck speelt zich af in de toekomst. Alle personages in het boek vinden het een vredige wereld, maar net als Holden merk je al snel dat deze wereld erg saai is. Eten heeft geen smaak meer en mensen zijn haast samengesmolten met digitale apparaten. Veiligheid gaat voorop, mensen hebben haast geen vrijheid meer en de overheid weet alles van je en speelt daar op in. In het begin was het even puzzelen hoe deze maatschappij in elkaar steekt, maar al snel kan je alles goed voor je zien en kan je maar een conclusie trekken: je hoopt dat onze wereld nooit zo gaat worden als die in H@ck.

Scènes

De personages zijn ook weer erg sprekend en je kan met gemak met ze meeleven. Holden is een redelijk rebelse puber die vraagtekens stelt bij de maatschappij, wat hem ook duur kan komen te staan. Prissy is juist een meisje die makkelijk meegaat met de rest, maar gaandeweg het verhaal merkt dat haar wereld echt niet zo fijn is als gedacht… Broer en zus krijgen te maken met bijzondere complotten waar ze persoonlijk bij betrokken raken. Er is genoeg mysterie rondom deze ”vredige” wereld, pas op het einde begin je je te realiseren hoe ernstig de situatie is.

Het Instituut is een mooi begin van een spannend en futuristisch tweeluik. Mirjam Mous bewijst dat ze naast standalones ook een talent heeft voor het schrijven van series. Althans, het eerste deel is in ieder geval een succes! Door het einde schreeuwde ik haast om meer, dus het vervolg mag naar mijn idee zo snel mogelijk komen. Ik ben fan!

Voor het eerst verschenen op Nerdy geeky fanboy

1 reactie op “Het instituut H@ck

  1. Ik vind het boek echt aan te raden! De sci-fi over de toekomst is echt leuk om te lezen. ook vind ik het origineel dat er twee hoofdpersonen in zitten, al is dat wel soms verwarrend. Ook is er niet altijd actie, waar ik wel vann hou. Maar het is zeker aan te raden en ook het tweede deel is erg leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.