"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het Isisgeheim

Zaterdag, 2 mei, 2020

Geschreven door: Jeroen Windmeijer, Jacob Slavenburg
Artikel door: Anneke van de Vrede

Eeuwenoud geheim brengt het goede in de mens boven – of juist niet

[Recensie] Een kostbaar, eeuwenoud beeldje van de godin Isis blijkt niet massief te zijn, maar hol. Wat doe je als je dat ontdekt en je bent curator van het Leids Museum voor Oudheden, met een expositie over de Egyptische Oudheid op komst? Precies: je omzeilt de officiële protocollen en laat het op eigen gezag openen.

Arianna Esposito, de conservator, ontdekt zo in het binnenste van Isis een papyrusrolletje met daarop een Oudgriekse tekst. Deze tekst blijkt een recept te zijn voor een middel dat tot een blijvend verhoogd bewustzijn zou leiden. Een soort drug uit de oudheid, die de wereld een stuk mooier kan maken.

Heel symbolisch dus dat juist Isis de mensheid dit recept cadeau geeft, alsof ze het nu tijd vindt om de wereld een zetje in de goede richting te geven. Isis is

“een bijzondere godin, het oerbeeld van de zorgende moeder, de grote genezeres, de liefdevolle koningin der hemel, de rechtvaardige heerseres over de aarde…” 

Boekenkrant

Helaas is zo’n spectaculaire vondst niet lang geheim te houden. De papyrus wordt gestolen. Een enerverende zoektocht begint, die de lezer niet alleen door de oudheid leidt, maar ook naar een geheime loge in Oxford, gewijd aan Isis. Ook wordt het eeuwenoude recept en de bedoeling erachter, het verheffen van de mensheid, afgezet tegen de hedendaagse farmaceutische industrie en de wapenhandel. Deze partijen zijn geïnteresseerd in het recept, niet alleen om er geld mee te verdienen maar ook omdat het love-and-peace gehalte van een verruimde geest misschien wel hetzelfde is als willoze slachtoffers die makkelijk gemanipuleerd kunnen worden.

De schrijvers, Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg, laten in Het Isisgeheim zien waar hun passie en kunde ligt. De eerste is schrijver, geïnteresseerd in het vroege christendom. Dat hij voorheen leraar is geweest en naar eigen zeggen graag mensen wil onderwijzen, blijkt uit de gedetailleerde informatie die hij geeft. Niet alleen over bijvoorbeeld de straten van Leiden waar zijn hoofdpersonen doorheen wandelen, maar ook over verschillende esoterische stromingen en hun invloed op het christendom. Dat sluit mooi aan bij de professie van Jacob Slavenburg. Hij is afgestudeerd als cultuurhistoricus met als specialisatie het vroege christendom, gnostiek en de hermetica.

Mysteriën en verbanden door de eeuwen heen 

Het Isisgeheim strooit kwistig met informatie over esoterische stromingen, religies, wijsgeren. Dat gaat gepaard met de nodige namen, jaartallen en moeilijke woorden. Veel invalshoeken en kruisverbanden dus. Dat vereist aandachtig lezen, maar als je dat doet heb je een intrigerend boek in handen waar je bovendien veel van opsteekt. Boeiend hierbij is dat de personages veranderen. De good guys zijn helemaal niet zo goed als ze zich voordoen, en die ene bad guy heeft  toch wel degelijk een hart.

Feiten en fictie worden op knappe wijze tot één geheel verweven, waardoor het verhaal  geloofwaardig overkomt. Voor niet-ingewijden in de esoterie blijft het natuurlijk de vraag wat feit is en wat fictie. Maar om met Jeroen Windmeijer te spreken (tekst van zijn eigen site): zelfs bewijsbaar verzonnen verhalen kunnen een grote zeggingskracht hebben.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles