Zaterdag, 9 november, 2019

Geschreven door: Goudounov, Gezusters
Artikel door: Pontororing, Rita

Het Kerstcadeau

Is er een cadeau te vinden dat mensen blijvend gelukkig maakt?

[Recensie] Op aarde is iedereen bezorgd, de Kerstman is nog niet in aantocht.  Hij had al lang op pad moeten gaan. Echt iedereen op aarde maakt zich zorgen, ook in een piepklein dorpje in China.

Waarom laat de Kerstman zich nog steeds niet zien?  Ook eland Nikolai vindt dat het zo niet kan, “We moeten nog alles voorbereiden en de hele Aarde versieren. Het is toch allang tijd om te gaan”. Maar de  Kerstman wil het dit jaar heel anders aanpakken. Hij heeft jarenlang kerstwensen vervuld van zowel kinderen als volwassenen. De kerstwensen in de vorm van cadeautjes.

En nu heeft hij  zelf een wens. Hij wil wat anders brengen, hij wil het cadeau vinden dat mensen blijvend gelukkig en tevreden maakt. En daar is hij nu naar op zoek. Maar op Aarde heeft men daar geen weet van. Iedereen is in rep en roer. Iedereen houdt zich bezig met de vraag: “Waarom is de Kerstman niet verschenen?”

Ook Radja de Fee maakt zich zorgen en ze gaat op onderzoek uit. Ze ontdekt  de verdrietige Kerstman: “Op aarde worden er steeds minder liedjes gezongen. De cadeaus worden groter en groter en aan hun verlanglijstje komt geen eind.”

Scènes

Radja wil helpen en gaat samen met eland Nicolai op pad met de Kerstman. Maar… is er een cadeau te vinden dat mensen blijvend gelukkig maakt? De wensboom, daar moeten ze naar op zoek.

In deze Kerstvertelling speelt idealisme een grote rol. Blijvend tevreden en gelukkig zijn, hoe doe je dat? De diepere laag in dit verhaal nodigt uit om samen met kinderen te praten over de wens van de kerstman. Wat maakt je tevreden en gelukkig?  

Ook fantasie komt aan bod in dit kleine boekje, iets groter dan A5 formaat..  Radja de fee die haar toverstokje gebruikt, de feeĂ«nkoningin die advies geeft. Het Chinese jongetje dat  uiteindelijk een grote rol speelt in dit verhaal.

Het verhaal is eenvoudig met een dieperliggende gedachte, de hoofdstukken zijn heel kort. Er zijn geen illustraties in het boekje, misschien is dit een bewuste keuze. Het lijkt alsof het uiterlijk van het boekje meedoet aan de wens van de Kerstman, een verhaal waar het echt alleen gaat om de bijzondere wens van de Kerstman. De korte kernachtige hoofdstukken maken het boekje heel toegankelijk.

Deze kerstvertelling van de Noorse gezusters Goudounov is geschreven in 2001. En in 2019 uitgebracht in Nederland. Het boekje is ook als audioboek verkrijgbaar met muziek en liedjes. Vergeet vooral niet om een fragment te beluisteren op Waagmuis.

Een mooi en heel bijzonder kerstverhaal. Het onderwerp, wat draagt bij aan geluk, blijft actueel en met dit boekje kun je er met kinderen over praten. Een magische vertelling!

Voor het eerst gepubliceerd op de Leesclub van Alles