Vrijdag, 16 november, 2018

Geschreven door: Pressel, Mirjam
Artikel door: Huisman, Marlies

Het kind in het getto

Door de ogen van een zevenjarige

[Recensie] Het is september 1943 wanneer de Poolse dorpsarts Hanna Mai na een Duitse razzia met haar twee dochters Minna van 16 en Malka van 7 halsoverkop het dorp uit vlucht. Een zware tocht door de bergen naar het relatief veilige Hongarije volgt.

Voor de kleine Malka wordt de tocht te zwaar, ze wordt ziek en krijgt hoge koorts. Met pijn in haar hart laat Hanna haar jongste dochter achter bij een onderduikgezin. Niet wetend of ze haar dochter ooit terug zal zien. Voor zowel Hanna als Malka volgt een zware tijd. Wanneer het beter met Malka gaat, wil het gezin haar vanwege het risico niet langer in huis hebben. Ze brengen haar niet naar een nieuw adres, maar laten haar alleen achter. “Langzaam, heel langzaam drong het tot haar door. Ze was alleen. Alleen in een vreemd land, alleen op een vreemde weg.” Vanaf dat moment moet Malka zien te overleven, zonder warme kleren of eten. Maar met haar pop Liesje. Het overleven lukt. Schrijfster Mirjam Pressler ontmoette Malka in 1996 in IsraĆ«l. Daar vertelde Malka haar verhaal.

In Het kind in het getto beschrijft Pressler hoe Malka haar oorlogstijd beleeft: als een grijze wolk waarin ze was opgenomen. “Ze voelde geen grond meer onder haar voeten en alles leek oneindig lang. Dagen en nachten volgden elkaar op en verschilden nauwelijks van elkaar, omdat de honger haar niet losliet.” Door de ogen van het zevenjarige meisje maak je de Tweede Wereldoorlog van heel dichtbij mee. Je ziet haar lopen, het huis binnengaan waar ze sliep en je voelt haar verdriet wanneer ze ontdekt dat ze haar pop kwijt is.

Dit op waarheid gebaseerde verhaal biedt een verrassend perspectief op de oorlog. Een kind, moederziel alleen, dat de oorlog van zo dichtbij mee maakt. Het verhaal laat ook zien dat een kind, hoe jong ook, soms heel verstandig kan zijn.

Yoga Magazine

Eerder verschenen op Didactief