"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het kleine slechte boek

Zaterdag, 3 april, 2021

Geschreven door: Magnus Myst, Thomas Hussung
Artikel door: Joost van Gelder

Durf jij dit geweldige boek aan?

[Recensie] Het kleine slechte boek wil heel graag een boosaardig slecht boek zijn en heeft jou daar bij nodig als lezer van het boek. Als je tenminste geen bange schijterd bent!

 “Hallo! Geweldig dat je er bent. Vlug, ik heb je hulp nodig. Alsjeblieft… Kun je me helpen om slecht te worden? En dan bedoel ik dus écht heel slecht, hè.”

Dit is het begin van een fantastisch en humoristisch avontuur waarin je als lezer het gesprek aan gaat met Het kleine slechte boek. Het boek is interactief. Je moet namelijk allemaal verschillende raadsels oplossen om op de juiste pagina’s verder te kunnen lezen.

Heb je het raadsel verkeerd? Dan beland je in een kerker! Dit deed mij denken aan een soort escape room waarin je allemaal codes moet kraken en dat vind ik leuk en ik weet zeker dat kinderen dit geweldig vinden.

Boekenkrant

Naast de raadsels in het boek staan er geweldige “gruwelijke” fantasieverhalen in. Het zijn niet echte griezelverhalen, dus het boek zou van mij niet de stempel “griezelverhaal” krijgen. De verhalen zijn eerder ontzettend lachwekkend en leuk geschreven.

Magnus Myst zorgt er met zijn ludieke schrijfstijl voor dat je als lezer niet wilt stoppen met lezen en zelfs af en toe keihard moet lachen. De illustraties door Thomas Hussung zijn daarnaast echt prachtig en brengen het verhaal tot leven en voegen een extra dimensie toe.

Een voorbeeld is het verhaal over Claartje. Zij wilt een van de braafste kinderen ter wereld zijn en dat kan natuurlijk niet in het slechtste boek.

“Op een dag zat ze met haar ouders die eten toen ze plotseling een wind moest laten. Eerst probeerde ze haar scheetje in te houden. Maar toen bedacht ze zich.”

Dit verhaal gaat verder met Claartje die hierna nooit meer scheten durft te laten en langzaam verandert in een enorm dikke, opgepompte ballon. Omdat ze haar scheten binnen houdt.

Het enige minpunt van dit boek is dat sommige raadsels niet meteen opgelost zijn. Hierdoor heb je als kind soms wat hulp nodig, terwijl lezen juist een moment is waarin je lekker ongestoord bezig wilt zijn. Als leerkracht zal je dan gauw leerlingen zien die elkaar gaan helpen en dus niet meer lezen. Dit zorgt overigens wel weer voor leesbevordering, dus kan het ook weer iets moois zijn.

In mei 2021 komt het tweede deel uit van het kleine slechte boek en ik ben benieuwd of het Magnus Myst lukt om deel een te evenaren.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: