Maandag, 9 augustus, 2021

Geschreven door: Friskorn, Philip
Artikel door: Veen, Evert van der

Het land van de Grote vuurvlinder

Natuur in liefdevolle details

[Recensie] Nationaal Park Weerribben – Wieden is algemeen bekend als een landschap van veen – het grootste laagveenmoeras van Europa – en water omzoomd door rietvelden met idyllische dorpjes waar huizen alleen via fietspaden en talloze bruggetjes bereikbaar zijn.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het een prachtig stukje Nederland is met dorpen als Ossenzijl waar de brug in het seizoen veelvuldig openstaat om de talloze boten van en naar Friesland door te laten en Kalenberg aan de gelijknamige gracht en een idyllisch plaatsje als Dwarsgracht.

Bekend zijn de Beulaker- en de Belterwijde bij Giethoorn en dichtbij liggen prachtige Oudhollandse stadjes als Blokzijl, Vollenhove en Zwartsluis die de rijkdom van de handel door de voormalige Zuiderzee uitstralen.

De prachtige vergezichten die iedereen wel kent die wel eens door dit gebied heeft gewandeld of gefietst, ontbreken uiteraard niet in Het land van de Grote vuurvlinder en het zijn oogstrelende plaatjes. Een opkomende sneeuwbui levert een prachtig contrast op met een strakblauwe lucht en een zonsondergang met nevel in de herfst geeft weer een totaal ander kleurenspel en typeert de sfeer van dit jaargetijde. De verschillende seizoenen komen zo goed naar voren.

Hereditas Nexus

Het zijn echter vooral de details die dit boek zo bijzonder maken, details die ons de ogen openen voor de rijkdom en schoonheid van dit prachtige gebied. Het boek Het land van de Grote vuurvlinder is namelijk rijk aan prachtige close ups die door de fotograaf met liefdevolle aandacht zijn vastgelegd.

Dat zijn om te beginnen prachtige opnamen van de Grote vuurvlinder, de lichtrode vlinder waaraan de titel van dit boek is ontleend. De Grote vuurvlinder werd in 1915 opnieuw door een schooljongen ontdekt en bevindt zich alleen in het gebied van de Weerribben – Wieden en Rottige Meente.

Naast deze vlinder komen er veel meer vlinders voor in dit boek. Opvallend mooie opnamen zijn er van de ronde zonnedauw vlinder, die in zijn tere schoonheid is vastgelegd, en de groot avondrood vlinder met fraaie pastelkleuren en het icarusblauwtje.

Schitterend is de spreeuw die zijn jong met larven voert en bijzonder zijn de parende zwarte heidelibellen waarbij het mooi is om te weten dat 50 van de 70 soorten libellen in Nederland in dit gebied voorkomen. Er zijn veel opnamen van libellen in dit boek opgenomen zodat we hen van dichtbij kunnen zien, iets dat niet zo gemakkelijk lukt omdat ze klein zijn en ons bovendien vaak te snel af zijn. De vleugels van een jonge libelle, die net uit zijn cocon is gekropen, komen in hun tere schoonheid mooi naar voren in de close up.

Andere opvallend mooie opnamen zijn die van een vliegende zilverreiger, een muskus boktor, de kop van een ringslang en de rups van de Grote beer vlinder waarbij de haartjes door de belichting prachtig afsteken.

De bijschriften in Het land van de Grote vuurvlinder zijn in het Nederlands, Engels en Duits. Een prachtig boek voor liefhebbers van natuur!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles