Zaterdag, 28 november, 2020

Geschreven door: Paepe, Stijn de
Koper, Puck
Recensie door: Pontororing, Rita

Het lijkt wel een feestje

Met 150 versjes

[Recensie] Het lijkt geen feestje het ìs een klein feestje, dit boek vol versjes. In Het lijkt wel een feestje pakt Stijn de Paepe 11 thema’s bij de kop waar hij zijn gedichten onderbrengt. Thema’s uit de belevingswereld van de drieplussers. Bij elk thema zijn de bijbehorende versjes te vinden, dus gemakkelijk terug te zoeken.

De versjes zijn eenvoudig maar o zo herkenbaar. Kinderen zijn bijvoorbeeld gek op dozen, hoe groter, hoe beter. De dozen veranderen in hele andere werelden zoals we kunnen lezen:

“Maar met doodgewone dozen
kan je spelen. Grandioos!”

De tips gegeven aan papa bij het boodschappen doen, zijn overdreven maar hilarisch. Kinderen houden er van om zwaar te overdrijven

Scènes

“Papa doet boodschappen:
Ik geef hem tips:
acht flessen cola en
tien zakken chips”

Een enkel vers geeft stof tot praten.  Het gedicht “Van mij” lokt uit tot een gesprek over tevreden zijn met wat je hebt, en niet vergelijken wat een ander heeft. En dat kan oh zo moeilijk zijn.

“Wat iemand anders heeft,
is altijd leuker dan het mijne.”

De gedichten zijn door hun eenvoud gemakkelijk voor te lezen. En door de herkenbaarheid van de situaties levert het vergelijkingen op uit de omgeving van het kind waardoor kinderen over zichzelf kunnen praten. Bovendien zijn de situaties waarover de gedichten gaan heel breed gekozen.  

Alhoewel het leuke versjes zijn, zijn het ook versjes met voorspelbare rijm. Deze voorspelbaarheid is alleraardigst, kinderen vinden het leuk om het rijmwoord zelf in te vullen. En dat kan bij het voorlezen van deze versjes. Toch mochten er wat meer versjes tussen zitten met bijvoorbeeld een onverwacht of verrassend slot.

De illustraties van Puck Koper zijn eenvoudig met heldere kleuren maar zeer verrassend. De kleuren zie je ook telkens terugkeren. Prachtig is de illustratie bij “Verstoppertje” of bij “Doos”. Mooie min of meer strakke lijnen, tekeningen die ingekleurd zijn en zo veelzeggend.

De gedichten van Stijn de Paepe zullen niet gauw vervelen en kinderen kunnen zelf een gedicht kiezen door te kiezen op illustratie. Dat is natuurlijk erg leuk dat in zo’n dik boek, jonge lezers hun verhaal zelf kunnen kiezen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles