Donderdag, 7 maart, 2019

Geschreven door: Linden, Martijn van der
Artikel door: Pontororing, Rita

Het meisje met de gouden jurk

Voorlezen in het jaar van Rembrandt en een kennismaking met de Nachtwacht

[Recensie] Hoezo voorlezen, in het jaar van Rembrandt? Hoezo kinderen kennis laten maken met de Nachtwacht?

Dat kan. Gewoon voorlezen uit het kinderboekje Het meisje met de gouden jurk. In dit boekje maken kinderen kennis met de Nachtwacht en wel door het verhaal van Niesje. Zij wordt samen met de schutters geschilderd door Rembrandt. Ze heeft haar mooiste jurk aan en ze draagt zelfs een kroontje op haar hoofd.

Er wordt in het boekje niet gesproken over de Nachtwacht. Wel wordt Rembrandt genoemd, hij is de beste en beroemdste schilder van het land. Niesje wil van hem weten of al die mensen wel op √©√©n doek passen. Er lopen zo veel mensen rond. Ze krijgt als antwoord dat het een groot schilderij wordt. ‚ÄúBovendien zet ik sommige mensen voor en anderen achter. Zo hoef ik niet iedereen helemaal te schilderen‚ÄĚ.

Maar ja, Rembrandt weet niet zo goed welke schutter hij vooraan zal schilderen. De belangrijkste? De dapperste? De slimste? De grappigste? Misschien de charmantste?
Het boek kent een repeterend karakter. Telkens wordt een karakter van een schutter genoemd. De uitwerking hiervan wordt  op een aanstekelijke wijze verteld. Dit maakt het leuk om te horen wat de schutters van zichzelf vinden. En waarom zij zichzelf zo belangrijk vinden.

Kookboeken Nieuws

De afbeeldingen in het boekje van de schutters zijn prachtig verwerkt. De kinderen gaan de  schutters in dit boekje, uit de serie een Gouden boekje, vast herkennen op dat grote doek van Rembrandt, de Nachtwacht. Het verhaal nodigt uit om te praten over de mensen die allemaal verschillend zijn geschilderd. Niet statisch, ieder heeft een eigen houding.

En na het lezen of voorlezen van Het meisje met de gouden jurk…¬†op naar de Nachtwacht. Niet vergeten het boekje mee te nemen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles