Zaterdag, 10 november, 2018

Geschreven door: Baldacci, David
Artikel door: Eikema, Agnes

Het motief

Een moordzaak zonder connecties

[Recensie] In de app van Storytel zag ik dat er een boek van David Baldacci beschikbaar was, een deel met het wonderlijke personage Amos Decker in de hoofdrol. En ik had wel zin in een spannend verhaal! in een ‘spionage-achtige’ setting heb ik Het motief  meteen op mijn boekenplank geschoven.

Amos Decker is een bijzonder man. Als beginnend footballspeler raakt hij ernstig verwond bij zijn eerste wedstrijd. Zijn leven verandert vanwege het feit dat er kortsluiting in zijn hoofd is ontstaan en hij de rest van zijn leven moet accepteren dat hij gewoonweg niets meer kan vergeten. En laat nu net Amos Decker getuige zijn van een moord vlakbij het hoofdkantoor van de FBI in Washington. Walter Dabney schiet de lerares Anne Berkshire in het achterhoofd en legt vervolgens de hand aan zichzelf.

Het motief is voor alle betrokkenen een raadsel, de twee personen kunnen op geen enkele mogelijkheid aan elkaar gelinkt worden. Walter Dabney is een liefhebbende echtgenoot en vader van vier dochters. Hij heeft een goedlopend bedrijf en leeft in luxe. De enige overeenkomst die ze hebben is dat niet alle vragen over hun verleden beantwoord kunnen worden. En dat maakt de zaak intrigerend, maar complex.

Gelukkig kan Amos Decker rekenen op een kundig team om het motief van de moord boven water te krijgen. Met onderzoekster, partner (op zakelijk gebied) en vriendin Alex Jamison komt hij in hachelijke situaties terecht en komt hun leven op het spel te staan.

Wordt Vervolgd

Het motief is weer een ‘echte’ Baldacci, het boek is doordrongen met spionage en intriges alhoewel het nergens in het verhaal echt ingewikkeld en lastig wordt gemaakt voor de lezer. Amos Decker neemt je mee in zijn onfeilbare geheugen en laat de lezer mee op sleeptouw wanneer hij het verhaal ontrafelt.

Ik heb De laatste mijl niet gelezen en achteraf had ik dit beter wel kunnen doen. Ondanks dat er verder niet inhoudelijk op wordt ingegaan, speelt Melvin Mars wel een rol in het verhaal. Af en toe wordt er door Baldacci teruggeblikt naar hun avonturen in het vorige deel.

Ondanks dat het verhaal an sich sterk en vernuftig in elkaar steekt, mis ik af en toe toch de diepgang in het verhaal. Het lijkt of Baldacci zijn personages niet teveel wil belasten met emoties. Hij doet wel een dappere poging wanneer Amos een terminaal jongetje ontmoet en Alex voor het eerst persoonlijk wordt geconfronteerd met geweld. Helaas blijft dit een beetje oppervlakkig. Gelukkig staat daar een geweldig verhaal tegenover zodat je deze kleine opmerkingen snel voor lief neemt.

Eerder verschenen op Boekenz