"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het Nederlandse koekjesboek

Zaterdag, 9 oktober, 2021

Geschreven door: Natascha van der Stelt
Artikel door: Marlene Bijlsma

Ons culinaire erfgoed in moderne vertaling

[Recensie] Natascha van der Stelt heeft al twee bakboeken op haar naam staan (Het Nederlandse koekjesboek.

Typisch Nederlandse koekjes en koeken zoals krakelingen, (stroop)wafels en spritsen worden al sinds een paar honderd jaar gebakken. Met deze zin opent Natascha de koekjesgeheimen van mevrouwen en keukenmeiden. Een deel van de koekjes zijn in de vergetelheid geraakt. Wie weet nog wat colombijntjes zijn en wie had gedacht dat ook wij een soort churros kenden (pet de putain)? Zo zijn er meer voorbeelden die we nu tot ons culinaire erfgoed kunnen rekenen.

Ik weet uit eigen ervaring dat het lezen van historische recepten beslist geen ‘makkie’ is. Vaak ontbreken baktijden, worden oude termen gebruikt en andere technieken. En pas in 1820 werd het Nederlandse maten- en gewichtenstelsel ingevoerd zoals we die nog kennen. Tot die tijd verschilde het per streek of stad. Wat een werk moet dat zijn om al die oude boeken uit te pluizen en het beste recept te vertalen naar nu.
Toch even een kleine kritische noot over potas. Kaliumcarbonaat ofwel E501 ofwel potas is een rijsmiddel dat je in ons tegenwoordige eten aantreft en dat is niet giftig zoals Natascha beweert (mits je het niet als pure stof inslikt natuurlijk).

Laten we gaan bakken! De bijna veertig recepten staan op alfabetische volgorde (een register ontbtreekt). Eerst zie je het oorspronkelijke recept, daarna volgt de ingrediëntenlijst en de transcriptie. Dit is het naar moderne technieken en bereiding vertaalde recept. Wat een leuke koekjes staan er in Het Nederlandse koekjesboek. Makaronnen bijvoorbeeld, en nee dat zijn niet onze kokosmakronen ook al lijken ze er wel op. Hoerenkoekjes naast heerenkoekjes en nonnenscheetjes bij gebakken veldmuizen. Alleen al om de naam zou je ze willen uitproberen. De foto’s op antiek en vintage serviesgoed heeft Natascha, net zoals in haar andere boeken, zelf geschoten.

Ons Amsterdam

Een leuk boekje om kado te doen aan een koekjesliefhebber de komende feestmaand. 

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Boeken van deze Auteur:

Het Nederlandse koekjesboek

Natascha bakt