Zaterdag, 21 september, 2019

Geschreven door: Pullman, Philip
Artikel door: Wortman, Sanne

Het Noorderlicht 2 - Het listige mes

Het magische avontuur gaat verder

[Recensie] In het tweede boek van de Noorderlicht trilogie heb je de oorspronkelijke wereld van Lyra verlaten. Dit was eigenlijk jammer want haar wereld was zo mooi en nu kom je terecht in onze wereld en in eentje die best wel naar is. Wel ontmoeten we Will, en hij is een erg tof personage.

In het begin van het boek moet het verhaal nog een beetje op gang komen. Daar moest ik even doorheen. Op een gegeven moment krijgt het verhaal meer vaart en wordt het weer meer een aaneenschakeling van avonturen, zoals in boek 1.

Ik snap inmiddels wel waarom dit boek niet verfilmd is, ook al is dat bij Het gouden kompas wel gebeurd. In dit boek gaat iemand namelijk de strijd aanbinden met een zogenaamde ‘Autoriteit’ en dat is een soort God voor Lyra’s wereld. Dat was gewoon nogal gek.

Het listige mes was in veel opzichten anders dan Het gouden kompas (de werelden, een groot deel van de personages, welke dingen belangrijk zijn) maar er is wel een rode draad in de vorm van het mysterieuze Stof. Daar zegt de schrijver maar weinig over maar dat maakte wel heel nieuwsgierig. Ook krijgen andere personages naast Lyra de aandacht en ga je veel nieuwe dingen ontdekken.

Boekenkrant

Al met al was het een redelijk goed vervolg, prima te lezen, maar ik vond het niet zo goed als het eerste deel.


Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles