Maandag, 6 januari, 2020

Geschreven door: Pot, Aaldrik
Nauta, René
Artikel door: Cadée, Gerhard C.

Het prentenboek

Pootafdrukken van zoogdieren

[Signalering] Dit boek behandelt uitgebreid pootafdrukken (‘prenten’) van de zoogdieren van Noordwest-Europa. Ook vogels, amfibieën, reptielen en enkele groepen ongewervelden komen (korter) ter sprake. Het is voor pootafdrukken uitgebreider dan enig eerdere sporengids. Vraatsporen, prooiresten, braakballen, holen, veeg- en schuursporen komen niet aan bod. Voor ieder dier leren we waar hun sporen te zoeken, kenmerken van voor- en achterpoot, verschillen tussen links en rechts, mogelijke verwarring met andere soorten. Bovendien beïnvloedt het type ondergrond de sporen.

Foto’s, bij voorkeur met tegenlicht en een maatlatje, en tekeningen zijn als documentatie onmisbaar. De talrijke illustraties – foto’s en tekeningen – zijn magnifiek. Een schitterende aanvulling op diersporengebied. Het is geen gids om mee in het veld te nemen.
Een kort literatuurlijstje vermeldt wel de KNNV Veldgids Diersporen van Annemarie van Diepenbeek, maar de handige watervaste veldgidsjes van Jeroen Kloppenburg (Weyland tracking) worden helaas niet genoemd.

Eerder verschenen in Natura

Yoga Magazine