Zaterdag, 18 juli, 2020

Geschreven door: Nederlof, Bianca
Conz,
Recensie door: Arts-Honselaar, Hanneke

Het raadsel rond het rode huis

Griezelen in het Zwarte Woud

[Recensie] Bren heeft een talenknobbel. Niet dat hij er iets aan heeft, want verder dan Nederland, Duitsland en België is hij niet geweest. Maar dat wordt anders wanneer oom Waldo, de broer van zijn vader – maar in niets op hem gelijkend – met zijn camper De Witte Graaf op bezoek komt. Van hem ontving Bren regelmatig kaarten uit allerlei landen, die hij verlangend in een mapje bewaarde.

Oom Waldo, die gek is op lolly’s – in welke smaak dan ook – blijkt op doorreis te zijn om de geheimen te ontdekken van een mysterieus document dat hij in Roemenië in een boek heeft gevonden.

“Voorzichtig voelde Bren aan het papier. Het was ruw en broos, alsof het elk moment uit elkaar kon vallen. Op het eerste gezicht zag het er onbelangrijk uit. Een vodje, dat je in de papierbak zou gooien. Maar zodra Bren het vastpakte, begonnen zijn vingertoppen te tintelen. Dat gevoel trok nu door zijn hele lichaam, tot zijn tenen begonnen te wiebelen.”

Oom Waldo wil naar Lingu, een oude vriend van hem in Amsterdam, die professor is en alles over talen weet. En Bren mag met hem mee!

TijdvoorTijdschriften

Als de professor hoort dat Bren goed is in talen nodigt hij hem uit voor het Internationale Taalkamp waar hij zelf een workshop moet geven, maar Bren zegt dat dat nooit van zijn vader mag. Omdat oom Waldo moet wachten op wat Lingu over het document ontdekken zal, blijft hij een paar dagen in Nederland. En dan staat hij ineens voor de school om Bren op te halen. Ze gaan samen een paar dagen weg, oom Waldo heeft dat met zijn ouders geregeld. Ten minste, dat zegt hij.

Ze gaan op weg naar het Zwarte Woud, op zoek naar een boek met oude legendes en sages, dat zou moeten helpen om achter de betekenis van de tekens te komen. Dat boek is verborgen in hotel het Rode Huis in het Zwarte Woud. Daar treffen ze de eigenaresse, Grazia, die Waldo blijkt te kennen, maar ook helemaal niet blij lijkt te zijn om hem weer te zien.

Hun aankomst in het hotel is het begin van een spannend avontuur en waarin hen mysterieuze dingen overkomen, hun leven gevaar loopt en ze op het nippertje weten te ontsnappen aan vampieren. En dat alles vanwege het verleden van oom Waldo. Zal de geheime code hen kunnen redden?

Het raadsel rond het rode huis bestaat uit 50 korte hoofdstukjes van niet meer dan vier a vijf pagina’s met af en toe pagina-vullende zwart-wit tekeningen. Het is vooral de band tussen oom Waldo en Bren en de nieuwe spannende wereld waarmee Bren via oom Waldo kennis maakt, die het boek aantrekkelijk maakt. Spannende leesuurtjes verzekerd!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles