Zaterdag, 29 februari, 2020

Geschreven door: Liggett, Kim
Artikel door: Zuijderduijn, Joost

Het schaduwjaar

Onderdrukking van de vrouw

[Recensie] Tierney leeft in een samenleving waarin verteld wordt dat vrouwen magische krachten bezitten waardoor ze mannen kunnen verleiden. Wanneer ze zestien worden, worden ze het genadejaar in gestuurd, waarbij ze gezuiverd zullen worden. Daarna kunnen ze trouwen met de man die voor hun heeft gekozen, of zullen ze werk krijgen. Tierney nadert haar genadejaar en merkt dat de jagers niet het gevaar zullen zijn tijdens haar jaar, maar dat de meisjes een gevaar voor henzelf zijn…

Het schaduwjaar is een heel beklemmend verhaal in een kleine maatschappij waar vrouwen hard onderdrukt worden. Wanneer meisjes vijftien jaar worden, moeten ze een jaar lang het bos in om daar hun magie kwijt te raken. De mannen besluiten of ze trouwen en met wie of bepalen waar de vrouwen komen te werken na hun jaar buiten het dorp. Het is zo akelig om te zien hoe de vrouwen behandeld worden, waardoor dit boek veel weg had van The Handmaids Tale. Ook had het de sfeer van De Hongerspelen als de meisjes eenmaal het bos in trekken. De spanning is om te snijden en het verhaal is erg sterk neergezet.

De schrijfstijl zorgt ervoor dat je met gemak in het verhaal wordt gezogen. Je voelt de heftige sfeer in het dorp, maar ook de onderlinge spanning tussen de meisjes en de angst om het genadejaar niet te overleven. Dit boek heeft zeker een feministische instelling, maar gelukkig is het niet alleen maar een volle dosis aan mannenhaat. Halverwege het boek is er wel een wending waardoor het verhaal wat kracht verloor, maar ik snap de wending toen ik las dat de auteur eerst het begin en het einde had geschreven. Daardoor was het verhaal iets meer geleid door de verhaallijn, niet door de personages zelf. Een tikkeltje jammer, maar afgezien daarvan wist dit verhaal mij enorm te intrigeren.

Het schaduwjaar is een boek dat je weet te raken en laat zien dat ongelijkheid in geslacht een ontzettend slecht iets is. Het verhaal is ontzettend spannend, de sfeer heeft enorm veel kracht en de boodschap in het verhaal is erg belangrijk. De hype rondom dit boek is het zeker waard, want dit boek zal zeker een YA-klassieker worden!

Scènes

Voor het eerst gepubliceerd op Nerdygeekyfanboy