Zaterdag, 10 augustus, 2019

Geschreven door: Danowski, Sonja
Artikel door: Alem, Katelijne van

Het theater van hiernaast

De voorstelling kan beginnen! Ricky’s raam staat open

Auteur en Illustrator

[Recensie] Sonja Danowski is illustrator en prentenboekmaker en woont in Berlijn. Haar aquareltekeningen zijn internationaal meerdere malen bekroond, onder meer in 2013 en 2015 met de Golden Island Award van het Nami Island International Picuture Book Illustration Concours. In 2017 kreeg ze de Troisdorfer Bilderbuchpreis toegekend.

Vertaling

Joukje Akveld is schrijver en journalist. Ze is geboren in 1974. Ze heeft in een aantal tijdschriften gepubliceerd. Haar boeken worden vertaald in vele landen en hebben verschillende prijzen en nominaties gekregen. Ook vertaalt ze prentenboeken, waaronder Het theater van hiernaast.

Heaven

Verhaal

Pia en Pablo spelen graag met hun poppen in de tuin. Maar dan komt Ricky naast hen wonen met zijn helikopter, duikboot en raceauto’s en heeft Pablo geen tijd meer voor poppen.

Poppenspel

In dit boek komen de poppen van vroeger terug. Helaas zie je ze nu niet zoveel meer. Maar door dit verhaal word je uitgenodigd als ouder weer op zoek te gaan naar je poppentheater van vroeger, of misschien hebben opa en oma nog poppen liggen? Een tripje naar de tweedehandswinkel sluit ook mooi aan, om vervolgens je eigen poppenspel te gaan spelen. Het stimuleert de fantasie, het bedenken van verhalen en het inleven in verschillende personages.

Vrije tijd

Wat doe jij graag in je vrije tijd? En heb je vriendjes waar je graag gaat spelen omdat ze mooi speelgoed hebben? Iedereen vindt andere dingen leuk, dit boek leert ook dat iedereen andere hobby’s kan hebben. Het kan leuk zijn om andere hobby’s te leren kennen, of om vriendjes jouw speelgoed en hobby’s te laten zien.

Vormgeving

Wat een geweldig mooi boek is dit. Vanaf de eerste pagina stap je de sprookjeswereld van Pia en Pablo met hun poppen in. Tot in de detail zijn de mooie aquareltekeningen uitgewerkt. De platen maken veel indruk op kinderen, je blijft ernaar kijken. Ook de tekst is erg prettig geschreven, het verhaal is duidelijk en herkenbaar voor kinderen. De onderwerpen zijn fijn uitgewerkt. De cover van het boek roept een ouderwets beeld op evenals de illustraties in het boek zelf, wat ik erg mooi vind. Ook de schutbladen zijn prachtig geïllustreerd.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles