Zaterdag, 8 juni, 2019

Geschreven door: Reich, Stefanie
Artikel door: Pontororing, Rita

Het verborgen leven van bomen voor kinderen

Wie zegt er dat bomen niet kunnen praten?

[Recensie] Voor kinderen: Lees dit boek en je loopt heel anders door het bos. Je kijk op bomen verandert.

Zoveel leuke informatie voor kinderen en voor de meelezer. En niet saai informatief verteld, maar op een echt leuke manier gebracht.

Elk subhoofdstuk heeft dezelfde opbouw. Algemene informatie verdeeld over twee bladzijden, lekker vlot neer geschreven. En vooral boeiend. Als voorbeeld, een verhaal over de giraffen in Afrika en hoe de bomen zich wapenen tegen de giraffen. Hoe de bomen andere bomen in de buurt waarschuwen. Leuk om samen te lezen of om voor te lezen of om over te vertellen. Dan terug naar de Nederlandse bomen. Hoe kun je hier in een bos zien dat een dier aan een boom heeft gezeten?

Staat allemaal in een informatief kadertje “Moet je dit zien”. Bij het zelfde subhoofdstuk ook een “Bosproefje”. In het bos een proefje doen, met als tip: “er moet altijd een volwassene bij zijn als je iets uit het boek doet”.

Wordt Vervolgd

Telkens vier subhoofdstukken vallen onder één thema. Alleen al de benamingen van de titels zijn zo treffend. Thema “Dorstige bomen” met als onderdelen: “Zuinigers en zuiperds; Regen maken; Het bos als Waterzuivering, Bosbrand”. Ze raken je gelijk, dit moet je lezen, dit moet je voorlezen.

Zoals het gaat met veel informatieve boeken, kinderen moeten leren zich te interesseren voor een mooi boek. In dit geval het vertaalde boek van Peter Wohlleben, Het verborgen leven van bomen voor kinderen. Met mooie foto’s, die ontbreken niet in dit boek. Een hele bladzijde is gewijd aan wie de foto’s heeft gemaakt of waar de foto’s vandaan gehaald zijn. De leuke kleine illustraties zijn van Stefanie Reich.

Het boek kan kris kras gelezen worden. Een thema dat aanspreekt kan eruit gelicht worden. Of een gebeurtenis in het bos kan aanleiding geven om een thema te lezen. Een actueel thema op dit moment: “De terugkeer van de wolf”.

Dit boek is zeker aan te bevelen om kinderen te interesseren voor natuur, bossen en bomen. Er kan samen met een kind een thema gekozen worden. Een kind een spreekbeurt laten houden met dit boek als basis, zal zeker een succes zijn.

Kortom op tafel laten liggen en er regelmatig in kijken of lezen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles