Zaterdag, 14 mei, 2022

Geschreven door: Kok, Marit
Recensie door: Alem, Katelijne van

Het verhaal van Donker

“Tussen de dekens warm en zacht, is Donker stiekem bang voor de nacht”

[Recensie]  Donker wordt wakker, er is iets dat hem bang maakt. Stiekem is Donker bang voor de nacht. Hij voelt zich alleen en eigenlijk wil hij net als Lichtje zijn!

Donker gaat achter Lichtje aan en komt uit in het takkenbos, waar bomen reuzen lijken. Hij komt bij de grotten, waar hij schatten van kostbare waarde vindt. Ook ziet hij in het dorp in de slaapkamers dromen tot leven komen. Uiteindelijk komt Donker er naast Lichtje achter, wat er mooi is in het donker.

Donker
Dit verhaal laat je ervaren wat het Donker allemaal met zich meeneemt. Wat vind jij van het donker? Ook een beetje spannend zoals Donker zelf in dit verhaal? Misschien heb je dan ook wel een Lichtje dat je kan helpen en kom je er door dit boek achter wat er allemaal zo mooi is aan het Donker!

Ritme
Marit Kok heeft een geweldige belevenis van dit verhaal gemaakt. Het verhaal is ontzettend prettig om voor te lezen, de zinnen staan op rijm. Steeds staan er een paar woorden in het groot gedrukt, zoals VERLICHT en VEILIG. Het ritme in het verhaal is prachtig. Dit boek nodigt uit om erbij te pakken voor het slapengaan en zal ervoor zorgen dat het Donker net wat minder spannend wordt.

ScĂšnes

Prachtig hoe de omgeving op de illustraties is vormgegeven. Marit studeerde in 2020 af als filmmaker en in haar werk spelen handgemaakte set, fotografie en stop motion een belangrijke rol. Deze aspecten heeft ze gebruikt in dit eerste prentenboek van haar hand, waar alles handgemaakt is. Aan alle details is gedacht, een maantje op de achtergrond, begroeiing, een raampje, kleine lantaarntjes en ga zo maar door. Ontzettend mooi en magisch om naar te kijken, voor jong en oud.

Door deze manier van werken, komen de prenten echt tot leven!

Afstudeerproject
Marit Kok heeft Het verhaal van donker als afstudeerproject gemaakt. Ze maakte een stop motion film, mede mogelijk gemaakt door een crowdfunding. Ze wilde hiermee kinderen laten nadenken over iets waar veel kinderen bang voor zijn: het donker. Marit geeft hierbij aan:

“Door ons met licht gevulde leven zoeken we graag de veiligheid van licht op en lijken we weinig aandacht te besteden aan wat het donker voor ons te bieden heeft. Het donker staat symbool voor de wereld van het onbekende. Door het aangaan van het onbekende en het confronteren van onze angsten en emoties leren wij meer over waar onze emoties vandaan komen. Daarmee leren wij meer over wie wij als persoon zijn.”

Ik vind dat ze hier ontzettend goed in geslaagd is. Voor kinderen zal dit onderwerp makkelijker bespreekbaar worden, maar ook volwassenen zullen bepaalde inzichten krijgen. Echt een aanrader!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles