"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het visioen van Constantijn

Zondag, 5 april, 2020

Geschreven door: Vincent Hunink, Jona Lendering
Artikel door: Bert Overbeek

Een gebeurtenis die de wereld veranderde

[Signalering] Constantijn de Grote is één van de bekendste antieke erflaters van het christendom. Volgens het gangbare beeld had hij voorafgaand aan de slag bij de Milvische Brug bij Rome in 312 een visioen, waarna hij zich bekeerde tot het christendom en met goddelijke hulp de strijd om de heerschappij over het Romeinse rijk won. Met steun van de keizer zou het rijk vervolgens gekerstend zijn.

Het verhaal van Constantijns bekering is een mythe, zoals Lendering en Hunink laten zien. Op voorbeeldige wijze zetten zij de verschillende bronnen naast elkaar, die uitgebreid geciteerd worden (de lofrede van 310 wordt zelfs in haar geheel in vertaling afgedrukt), en reconstrueren de meest waarschijnlijke ontwikkeling van Constantijns religieuze overtuigingen. Daarbij laten zij nadrukkelijk zien waar de grenzen van onze kennis liggen. Maar waarom was het visioen van Constantijn een gebeurtenis die de wereld veranderde? In hun epiloog relativeren de auteurs het belang voor de kerstening van het rijk. Constantijns patronage (en die van zijn eveneens christelijke opvolgers) zou enkel een reeds op gang gekomen proces versneld hebben.

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine

Op donderdag 20 mei 2021, 20.00 uur (online) geeft historicus en archeoloog Jona Lendering een inleiding over zijn nieuwe boek hier voor meer informatie.

Boekenkrant

Boeken van deze Auteur: