"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het wereldrijk van het Tweestromenland

Woensdag, 16 maart, 2022

Geschreven door: Daan Nijssen
Artikel door: Bert Overbeek

De opkomst van Assyrië, Babylonië en Perzië

[Recensie] In 745 v.Chr. vond in Assyrië een staatsgreep plaats. De leider nam onder de naam Tiglath-Pileser III plaats op de troon. Hij reorganiseerde het leger en het provinciebestuur, en legde zodoende de basis voor het Assyrische rijk dat een groot deel van de steden, stammen en staatjes van het Midden-Oosten zou omvatten. De Assyrische koning presenteerde zijn bewind als een “universeel koningschap” en dit ideaal werd niet alleen leidend voor zijn opvolgers, maar ook voor de navolgende rijken van de Babyloniërs en de Perzen.

In de periodes van interne vrede was er sprake van een aanzienlijke economische en culturele integratie. Nijssen vertelt in zijn bijzonder leesbare boek Het wereldrijk van het Tweestromenland de geschiedenis van deze rijken tot het midden van de 5de eeuw. Daarbij maakt hij nadrukkelijk gebruik van de koningsinscripties, waaruit hij uitgebreid citeert. Dat geeft een goed beeld van de activiteiten en de propaganda van deze vorsten: zij wilden gezien worden als succesvolle krijgs- en bouwheren. De nadruk in Nijssens vertelling ligt dan ook op de politiek-dynastieke geschiedenis en de bouwprojecten (inclusief een boeiende uiteenzetting over de “hangende tuinen van Babylon”).

De geschiedenis van de Joodse koninkrijken, die in deze periode nauw verbonden was met die van Mesopotamië, wordt vakkundig in dit verhaal geïntegreerd. Minder aandacht is er voor de maatschappijen die deel uitmaakten van deze rijken. En herhaaldelijk wordt weliswaar nadrukkelijk gewezen op de economische en culturele integratie binnen deze rijken, maar dit aspect wordt verder niet of nauwelijks uitgewerkt.

Boekenkrant

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine

Boeken van deze Auteur: