Zaterdag, 23 mei, 2020

Geschreven door: May, Nicola
Artikel door: Mourik, Paula van

Het winkeltje in Cockleberry Bay

Heerlijke pageturner met een verrassende ontknoping

[Recensie] Wat een fantastisch boek! Hoofdpersoon in Het winkeltje in Cockleberry Bay is de 25-jarige Rosa Larkin. Haar leven in Londen is chaotisch te noemen. Het lukt haar maar niet om een fatsoenlijke baan te vinden Ʃn te houden. Samen met haar teckel Hot woont ze bij haar beste vriend Josh. Op een dag krijgt Rosa te horen dat ze een oud vervallen winkeltje in Cockleberry Bay, Devon, heeft geƫrfd. Van wie is voor Rosa een groot raadsel, te meer omdat ze helemaal geen familie heeft.

Als baby is zij afgestaan en is daarna opgegroeid bij verschillende pleeggezinnen en in verschillende tehuizen. Omdat Rosa net weer eens is ontslagen en niets haar bindt aan Londen, besluit ze om met Hot naar Cockleberry Bay te gaan. 

In het eerste hoofdstuk komt Rosa over als een harde vrouw die wat grof in de mond is. Wanneer ze eenmaal in Cockleberry Bay woont, zie je van die houding niet veel terug. Rosa gaat helemaal op in het rustige dorpse leven. 

Niet alle dorpsbewoners juichen de komst van Rosa toe. Een aantal van hen werkt haar flink tegen. Maar Rosa weet hoe ze haar mannetje moet staan. Al vrij snel vindt Rosa haar plaats in de dorpse gemeenschap en ontstaan er vriendschappen voor het leven. 

Wandelmagazine

Het winkeltje in Cockleberry Bay is een plezier om te lezen. Het is grappig, romantisch en ook zo af en toe spannend. Ā Een verhaal dat je helemaal meeneemt in het nieuwe leven van Rosa in het Engelse dorpje aan de kust. Door de korte hoofdstukken ga je in een sneltreinvaart door het boek heen.Ā 

Naast Rosa komen nog andere, kleurrijke personages voor in Het winkeltje in Cockleberry Bay. Zo is daar Josh met wie Rosa jarenlang heeft samengewoond in Londen. Josh is Rosaā€™s steun en toeverlaat, ook nu ze in Cockleberry Bay woont. Nog maar net aangekomen in het dorpje ontmoet Rosa Titch die als kamermeisje in het plaatselijke hotel werkt. Titch heeft geen beste reputatie in Cockleberry Bay en raakt mede daardoor flink in de problemen.Ā 

Rode draad in het verhaal is de vraag wie het winkeltje aan Rosa heeft nagelaten en waarom. Zodra Rosa is aangekomen in het het dorp wordt vrij snel duidelijk van wie ze de winkel heeft gekregen. Maar het antwoord op de vraag waarom de winkel aan Rosa is nagelaten komt pas aan het eind van het verhaal. Dan vallen de puzzelstukjes op hun plaats.

Alhoewel Het winkeltje in Cockleberry Bay een luchtig verhaal is, bevat het toch wat moeilijkere themaā€™s als verkrachting en verlies. De auteur heeft ervoor gekozen om deze onderwerpen niet heel uitgebreid aan te halen. Je kan je dus afvragen welk nut het voor dit verhaal heeft om een thema als verkrachting aan te halen. Wellicht dat hier in de volgende delen (inderdaad, er komen nog meer delen aan!) op in wordt gegaan.Ā  Desondanks is Het winkeltje in Cocklebery Bay een feelgood verhaal dat je niet snel loslaat en dat perfecte leesvoer is voor een zonnige dag in de tuin.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles