Zaterdag, 27 mei, 2017

Geschreven door: Elenbaas, Leonard
Artikel door: Louter, Marco

Hete kolen

Vijfenveertig originele en verrassende gerechten om te bereiden met een kamado!

In Hete kolen – Het receptenboek staan vijfenveertig originele en verrassende gerechten om te bereiden met een kamado. Niet alleen vlees en vis, maar ook vegetarische gerechten en zelfs nagerechten komen aan bod. De recepten in het boek geven de mogelijkheid om te oefenen met vrijwel alle kooktechnieken die haalbaar zijn met het populaire buitenkooktoestel. Welk merk kamado je ook hebt, alles zal uitstekend smaken. De gerechten kunnen het hele jaar door bereid worden, onafhankelijk van weer en wind.

Na hun boek Hete kolen: grillen & koken met een kamado uit 2014 kregen de auteurs veel vraag naar meer recepten voor grillen en bakken in de kamado. Daar wordt in dit boek ruimschoots aan voldaan maar eerst een samenvatting van de uitleg uit het eerste boek over de geschiedenis en werking van de kamado, de mogelijkheden, te gebruiken houtsoorten, accessoires, gereedschap en over kerntemperaturen en technieken.

Voor hun recepten testten zij diverse merken kamado’s: de onderlinge verschillen bleken klein; het prijsverschil ligt vooral in de kwaliteit van de materialen, service en garantievoorwaarden. Hierna recepten voor Vis, schelp- en schaaldieren, Vlees en gevogelte, Vegetarisch, Brood, Patisserie en dessert, en Koude sauzen.

Naast de ingrediëntenopgave ook een lijst met benodigdheden, temperaturen, aantal personen enzovoort. Het boek is helder en gestructureerd opgezet, uit alles blijkt grote ervaring. Uitstekende handleiding en recepten voor de liefhebbers van het gastronomische werk die meer willen dan barbecueën alleen.

C2W

Jeroen Hazebroek kookt van jongs af aan op open vuur en barbecues. In 2006 kwam hij in aanraking met de kamado. Hij is eigenaar van het bedrijf Het Kookvuur, dat zich toelegt op het geven van trainingen, demonstraties en workshops. Leonard Elenbaas is chef-kok en kookt vrijwel dagelijks met een kamado in zijn restaurantkeuken. Leonard geeft daarnaast les in buitenkoken aan koksopleidingen. Hete kolen – het receptenboek is het derde kookboek van beide chefs.

Eerder gepubliceerd op kookboekenrecensies.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *