"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Hiding in Plain Sight

Dinsdag, 12 mei, 2020

Geschreven door: Sarah Kendzior
Artikel door: Nico Hylkema

Het verval van de VS

[Recensie] Toen de wereld en vooral de Verenigde Staten die noodlottige dag in november 2016 wakker werd, zag auteur Sarah Kendzior gebeuren waarvoor zij had gewaarschuwd. De opkomst van Donald Trump zijn verkiezing en hoe het voorspel sinds 1980 tot deze uitkomst moest leiden, is het onderwerp van Hiding in Plain Sight. Een nieuw boek van de Amerikaanse schrijfster.

Ze schrijft dat ze sinds de verkiezing van Trump bij houdt wat er allemaal gebeurt in de VS. Om te onthouden, zegt ze en ook om de akelige realiteit onder ogen te zien. Want dat die realiteit naar is, staat buiten kijf. Voor Kendzior is het evenwel amper een verrassing. Zij hield de opkomst van Trump en zijn criminele kliek al bij sinds ze zich bewust werd van wat er gaande was in de VS.

De nauwe banden van de familie Trump en wat daarom heen hing met Russische maffia heeft Kendzior al vaker beschreven. Voor haar was het geen verrassing dat er banden met Rusland en Poetin waren en dat Russische maffiabazen gelieerd aan Poetin opdracht hadden gegeven de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Voor die lieden was Trump de ideale kandidaat, een kandidaat die ze al decennia kenden.

Hoe groot de invloed van Russische hackers is geweest, kan Kendzior niet helemaal duiden. Toch suggereert ze, dat die invloed wel eens groter geweest kan zijn dan we denken. Vooral ook gezien de geringe marge waarmee Trump is gekozen, kunnen kleine ingrepen grote gevolgen hebben gehad.

Kookboeken Nieuws

Wat zij beschrijft in Hiding in Plain Sight is een serieuze waarschuwing aan de wereld. Want is haar ogen is het hele circus rondom Trump een geweldig bedrog. Schandalen om leugens te verhullen. En dit onder het instemmend knikken van de superrijken, die er een verdienmodel in zien. Zelfs als dat zou betekenen dat de wereld naar de knoppen wordt geholpen door oliebazen en aanverwanten.

Overtuigend toont Kendzior de banden met de Russische maffia en de Trumpfamilie aan, maar ook met lieden die al jaren rond die familie cirkelen. De onwil van politici om de invloed van die maffia in te tomen, ondanks waarschuwingen van FBI, dat ze een serieuze bedreiging van de democratie vormen. De onwil van de media in de New Yorkse kringen, ook van prestigieuze New York Times om Trump serieus te nemen.    

Het klinkt bekend voor Nederland. De opkomst van extreemrechts met de laatste tijd vooral Thierry Baudet is zeker ook een resultaat van de media-aandacht. Juist dat onvermogen om extreemrechts serieus te nemen, is gevaarlijk. Volgens Kendzior, ook medewerker van De Correspondent, komt dit doordat journalisten in nationale media in dezelfde kringen opereren als Baudet. Zo kon Trump decennia wegkomen met criminele activiteiten, van witwaspraktijken tot verkrachting van minderjarigen.

Het is vooral het gebrek aan ruggengraat van de rechterlijke macht en van de inlichtendiensten tegenover de machtige lobbygroepen, die Kendzior aanklaagt. Keer op keer dreigde voor Donald Trump de cel en steeds weer was er die druk waardoor hij op bijna miraculeuze wijze aan veroordeling ontsnapte.

De impeachment van Trump vanwege Oekraïnegate maakt geen indruk op haar. Trump pleegde sinds zijn aantreden bijna elke week wel een delict dat impeachment waardig was. Dat de Democraten dat zolang niet aandurfden, neemt ze hen ernstig kwalijk. De titel van dit boek zegt eigenlijk alles, alles is gewoon te zien.  Het gebeurt helemaal niet stiekem. Je moet het wel willen zien en dat is net het probleem.

Het probleem in de VS is vooral het verdwijnen van kritische regionale en lokale media. Al decennialang bepaalt daardoor de verderfelijke nationalistische populistische FOX het nieuws. Ook dit is een waarschuwing voor Nederland waar amper nog onafhankelijke regionale pers is. Gemeenteraadsvergaderingen spelen zich vaak in het donker af, waar vroeger journalisten toezicht hielden.

Dat Kendzior ondanks alles steeds weer haar liefde voor haar vaderland betuigt, is voor ons haast onvoorstelbaar, maar het maakt haar populair onder de critici van de Republikeinse machtsgreep. En gehaat onder de Trumpisten. Menig doodsbedreiging is inmiddels haar kant uit gekomen. Ze is er niet gerust op. Haar jaren in voormalige sovjetlanden hebben haar het gevaar van die bedreigingen wel duidelijk gemaakt.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles