Zaterdag, 11 april, 2020

Geschreven door: Davies, Stephen
Pearson, Luke
Artikel door: Arts-Honselaar, Hanneke

Hilda en het verborgen volk

Wat je er allemaal voor over kunt hebben om niet te hoeven verhuizen

[Recensie] Hilda woont met haar moeder afgelegen in een berglandschap. Als avonturier en tekenaar tekent ze niet alleen landkaarten van de omgeving rond haar huis, maar geeft ze de bergen in het landschap zelf ook namen.

Hilda gaat met Twijg, een voshertje (een schattige, dappere witte pluizenbol) dagelijks op avontuur.  De omgeving waarin ze dagelijks op avontuur gaat wordt bewoond door toverwezens. Om die te kunnen tekenen heeft Hilda zo haar trucjes. Maar die werken niet altijd even goed…

Wanneer de moeder van Hilda haar tekeningen ziet en beseft dat hun huis staat in een gebied waar toverwezens wonen en hun huis wordt aangevallen door het Verborgen Volk van de Noordelijke Elfenvallei besluit ze met Hilda naar de stad te verhuizen.

Wanneer een van de elfen Hilda benadert om met de elfenburgemeester te gaan praten vertelt die haar dat alleen de minister-president kan voorkomen dat Hilda en haar moeder uit hun huis worden gezet. Met een list weet Hilda de burgemeester er toe te bewegen te vertellen waar de minister-president zich ophoudt. Samen met Ă©Ă©n van de elfen gaat Hilda de minister-president zoeken. Dat blijkt niet zo gemakkelijk te zijn, je moet er slim en behendig voor zijn en de moed van een held hebben. En ja, het verhaal wordt hier extra spannend.

Schrijven Magazine

Uiteindelijk weet Hilda de minister-president te bereiken, die haar de reden uitlegt waarom zij en haar moeder hun huis moeten verlaten. Hilda luistert er naar en leert voor het eerst niet uitsluitend aan haar eigen problemen te denken maar zich in te leven in het probleem van de elfen dat de minister-president haar voorlegt. Hierdoor wordt Hilda minder boos. Maar hier eindigt het verhaal nog niet. Wanneer Hilda met gevaar voor eigen leven de Elfenkoning redt, besluit deze het conflict tussen zijn volk en de mensen te beĂ«indigen. Maar of ze ook in hun huis kunnen blijven wonen?   

Hilda en het Verbogen Volk is een heerlijk wegdroomboek. De tekeningen in sepia spreken tot de verbeelding en helpen je het verhaal van binnenuit te beleven. Verschillende thema’s passeren de revue: verhuizen, vriendschap, avontuur, gevaar, boosheid, onmacht, je verplaatsen in een ander, moed, loslaten.

Aan het einde van het boek wordt het volgende deel met nieuwe avonturen van Hilda al aangekondigd. Ook dat belooft een spannend avontuur.

Stephen Davies is een Britse auteur. Hij schreef verschillende kinderboeken. Luke Pearson is inmiddels een grote naam in de stripwereld van Groot-Brittannië. Hij is de bedenker van de strips van Hilda, en de Netflix-serie die daarop werd gebaseerd.

Voor het eerst gepubliceerd op de Leesclub van Alles