Zaterdag, 8 januari, 2022

Geschreven door: Kress, Maximilian
Recensie door: Gribling, Jeroen

HimmelsstĂŒrmer Route

Sportief en ambitieus

[Recensie] In 1921 fietst Rudolf Rother senior – een jaar eerder is hij eigenaar geworden van een uitgeverij – met volle bergbepakking door de Alpen van Duitsland, Oostenrijk, ItaliĂ« en Zwitserland. Rother sr. heeft als doel de dalbewoners te laten kennismaken met de bergen in zomer en winter. De rest is geschiedenis, want nu, honderd jaar later, is iedere bergwandelaar wel bekend met enkele van de meer dan zevenhonderd titels van de Rother WanderfĂŒhrer.
Recent verscheen de wandelgids HimmelsstrĂŒrmer Route van Maximilian Kress. De route maakt deel uit van de Wandertrilogie AllgĂ€u die bestaat uit 54 tochten van in totaal 876 kilometer. Het gebied ligt op ruwweg 800 kilometer van Utrecht tussen Garmisch Partenkirchen en Lech (in Oostenrijk). De andere tochten zijn WasserlĂ€ufer en WiesengĂ€nger. De HimmelsstĂŒrmer Route is opgesplitst in drie thema’s (kastelen, panorama, tuinen) en is met 24 etappes en 358 km de kortste van de drie. Maar onderschat deze tocht niet want er wordt 17.000 meter geklommen en gedaald. Om Kress te citeren: hij is geschikt voor “sportlich ambitionierte Wanderer”.

De gids geeft als extra allerlei uitstapjes, ruim twintig dagtochten rondom FĂŒssen en de beklimming van de hoogste lokale top Grossen Krottenkopf op 2657 meter. En zoals te verwachten zijn de routebeschrijving van iedere etappe zeer uitgebreid. Er is een overzicht van de wisselende moeilijkheidsniveaus (toegelicht met tekst en symbolen), het openbaar vervoer, hotels, hutten. Aangevuld met veel waardevolle tips voor de ‘sportief-ambitieuze’ wandelaar. De reisgids start met een waarschuwing: informeer voor vertrek naar de stand van zaken rond Covid-19. Regels kunnen immers zomaar veranderen. Zo staat er dat in de berghutten een eigen slaapzak verplicht is. Hoe lang nog?

Eerder verschenen in Bergen Magazine

ScĂšnes