"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Hoe de crisis het economisch denken verandert

Dinsdag, 4 april, 2017

Geschreven door: Piet Keizer
Artikel door: Leonard van 't Hul

Linkse en rechtse dogma’s ontrafeld

[Signalering] In tegenstelling tot wat de titel voorspiegelt, is Hoe de crisis het economisch denken verandert niet zozeer een empirisch onderzoek naar de invloed van de jongste financiële crisis op de opvattingen ten aanzien van de economie. Veel eerder is dit boek van Piet Keizer, universitair hoofddocent Wetenschapsfilosofie van de economie bij de School of Economics van de Universiteit Utrecht, een ‘j’accuse’ waarin de auteur ageert tegen de toenemende blikvernauwing binnen de economische faculteiten overal ter wereld.

Piet Keizers kernprobleem is dat economische faculteiten hun studenten in toenemende mate nog slechts onderwijzen in ‘orthodoxe,’ ‘neoklassieke’ economische opvattingen. Voor ‘heterodoxe’ economische inzichten waarin ook ruimte is voor inzichten uit de psychologie en sociologie is hoegenaamd geen aandacht (meer).

Deze monocultuur is problematisch, aldus Keizer, aangezien toekomstige generaties economen niet langer in staat worden gesteld buiten een aantal nogal minimalistische economische premissen te denken. Gezien het feit dat economen op allerlei plekken van openbaar bestuur terecht- komen, creëren economie-opleidingen daarmee een gevaarlijke ‘Juggernaut’ van technocraten die vooral met de macht meedenken.

Om het tij te keren pleit Keizer voor een fundamenteel pluralistische methodologie. De hoofdstukken voorafgaand aan dit punt zijn te lezen als een voorschot op wat hij daarmee bedoelt. Strikt genomen doet Keizer daarmee wat hij belooft. Maar omdat de werkelijke portee een andere is, krijgt de lezer toch het idee iets anders voorgeschoteld te hebben gekregen.

Dans Magazine

Eerder verschenen in Sociologie Magazine


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.