"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Hoe groen klinkt een gitaar?

Zaterdag, 21 september, 2019

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Rita Pontororing

en 99 andere dingen die je moet weten over klassieke muziek

[BLOG] Dacht u ook, bij het lezen van de titel Hoe groen klinkt een gitaar waar zou dat overgaan? De aanvulling op de titel verraadt dat het over de geschiedenis van de klassieke muziek gaat. Niet geschikt voor de allerkleinsten. Wel vanaf 9 jaar en dan houdt leeftijd niet op. Voor ons volwassenen is het namelijk eveneens leerzaam. Een boek dat heel veel verduidelijkt als je er nieuwsgierig naar bent. En die handvatten worden ons aangereikt. Als extra is er een speciale spotifylist samengesteld van klassieke meesterwerken die achterin genoemd worden. Onder dit blog vindt u de recensie van Hoe groen klinkt een gitaar.

Verder in deze Nieuwsbrief  weer aandacht voor een aantal bijzondere boeken. Eigenlijk staan er elke week wel bijzondere kinderboeken in. En natuurlijk de een wat meer bijzonder dan de ander.

Bovendien is er ook aandacht voor bijvoorbeeld een 3 sterren beoordeling. En misschien denkt u dat past toch niet in de Nieuwsbrief. Oordeelt u zelf over De muur in het midden van het boek. Overigens rijst bij u óók de vraag op “Waar beschermt een muur dan tegen?” Een actueel onderwerp, niet?

Opa en oma Oelewapper op reis met de gouden koets is in deze week, een kans om met de allerkleinsten een terugblik te werpen op Prinsjesdag met de “gouden” koets. Misschien gaat het tijdens het voorlezen, bij u óók door uw hoofd dat de dag na Prinsjesdag 2019 een zwart randje heeft gekregen?

Dans Magazine

Nu moet u in uw hoofd een slag maken; aandacht voor drie totaal andere boeken. Dieren spelen hier een rol in. De verjaardag van de luiaard, over jarig zijn. Er zit een dinosaurus op de 13de verdieping, met een onverwacht grappig slot. Teckel Tom, waarin wordt verteld over een gezin van twee vaders en een meisje, gezien vanuit teckelperspectief. Er wordt geen speciale aandacht besteed aan het feit dat het meisje met twee vaders woont. De  teckel komt gewoon bij hun wonen.

Hoe groen klinkt een gitaar? en 99 andere dingen die je moet weten over klassieke muziek

Leenotwuochs nee si dlerew ed

[Recensie] Dit is een opzoekboek. Op Klassiek muziekgebied. Heb je geen specifieke vragen dan is dit een bladerboek. Het is zo geschreven dat kris kras doorheen bladeren mogelijk is. Dat kan zeer verrassend zijn want dan kom je hele bijzondere titels tegen. “Duizend bommen en granaten” is zo’n titel. Liefhebbers van Kuifje zullen deze gevleugelde woorden van Kapitein Haddock vast herkennen, een krachtterm, hè. De ondertitel van deze wetenswaardigheid luidt “Over de blijde intrede van de jazz”. Die combinatie maakt u nieuwsgierig?

Op deze manier worden alle 100 wetenswaardigheden omschreven. Een originele titel, een pakkende ondertitel, op elke bladzijde een ondersteunende illustratie. Elke wetenswaardigheid staat op twee bladzijden. De teksten zijn helder en aantrekkelijk om te lezen.

De illustraties van Yule Hermans zijn subtiel maar heel scherp. Een voorbeeld is het hoofdstuk “Russische roulette”  waarin over de onderdrukking in de Sovjet-Unie wordt verteld. Er staan twee pianisten afgebeeld met touwtjes zoals marionetten aan touwtjes zitten.

Een andere manier om de inhoud van het boek te leren kennen, is de traditionele wijze en wel de hoofdstukken bestuderen. Er zijn zeven hoofdstukken. In het voorwoord “Noten vooraf”, staat dat de zeven hoofdstukken staan voor de zeven periodes waarin de muziekgeschiedenis over het algemeen wordt opgedeeld. Ook de hoofdstukken zijn voorzien van ondertitels.

Een voorbeeld is het hoofdstuk De Renaissance met als ondertitel Onhoorbare grenzen. Lees de invalshoek die Peter Bergé kiest om uit te leggen wat de Renaissance inhoudt. Heel leerzaam uitgelegd. De uitleg is natuurlijk niet heel erg uitgebreid maar dat mag in dit boek dat geschikt is voor 9+.

Voor verdieping wordt gezorgd in de informatie die rood omkaderd is. Achterin het boek staat een overzicht met de belangrijkste componisten. En last but not least via spotify zijn klassieke werken te beluisteren. Welke? Er is een speciale lijst samengesteld, ook te vinden achterin.

Een toegankelijk boek over klassieke muziek. Om thuis samen met kinderen stukken uit te lezen, zelfs om voor te lezen. Nogmaals voor 9+. Op scholen ter ondersteuning van muzieklessen en muziekgeschiedenis. Muziekscholen, gebruik dit boek om de theorieles levendig te maken.

Een aanwinst in dit genre!!

Voor het eerst gepubliceerd op De leesclub van Alles