Zaterdag, 8 februari, 2020

Geschreven door: Forshaw, Louise
Artikel door: Alem, Katelijne van

Hoe voel jij je?

“Dit is Aya, ze is niet naar de opvang geweest vandaag”

De auteur en illustrator

[Recensie] Louise Forshaw is geboren in 1987 en had al van jongs af aan vaak een kwast in haar hand. Vanaf haar vierde tekende ze overal op. Ze studeerde aan de Newcastle College in de richting illustratie en animatie. Na haar afstuderen was ze vrijwilliger in lokale gallery, waar ze haar werk ook op mocht hangen. Ze werkt nu van huis uit in een kleine studio.

Verhaal

Ben je blij of verdrietig, trots of onzeker, boos of bang? Dit flapjesboek boordevol herkenbare situaties en bijbehorende emoties is een toegankelijke manier om gevoelens met kinderen bespreekbaar te maken.

Dans Magazine

Gevoelens

Er komen allemaal verschillende gevoelens in dit boekje langs en je kunt aan de gezichten vaak zien hoe de kinderen zich voelen. Kun jij de gezichten nadoen? Wat voel je als je dat gezicht trekt? Ook kun je het samen hebben over de situaties in het boekje, herken je er iets van? En hoe vond jij het toen dat gebeurde?

Activiteiten

Vanuit dit boek kun je allerlei activiteiten doen. Je kunt een tekening maken bij de gevoelens, toneelstukjes bedenken en spelen en gezamenlijk de vragen achterin het boek beantwoorden. Je kunt in de kring om de beurt iets zeggen bij bepaalde gevoelens of hier een woordvel mee maken, er plaatjes bij zoeken. Een boek met veel mogelijkheden!

Vormgeving

Dit boek is stevig en heeft een mooi afgeronde kaft. In het boeken zitten allerlei flapjes, zo kan het kind zelf naar aanleiding van de omschreven situatie bedenken hoe het kind zich zal voelen. Door dit boek wordt het aflezen van gevoelens gestimuleerd, het zelf stilstaan bij gevoelens, maar het geeft ook zelfvertrouwen en bevordert de sociale ontwikkeling zoals omschreven achterop het boek. De situaties zijn alledaags en kinderen zullen dit zeker herkennen. Ik vind dat de emoties goed in beeld worden gebracht en het boekje ontzettend goed te gebruiken is. Zowel thuis als in de opvang, door alle ouder(s) en verzorger(s).

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles