Zaterdag, 29 mei, 2021

Geschreven door: Brooks, Kevin
Artikel door: Brummelhuis, Bianca

Hondenjong

Leun achterover en laat je meevoeren met een spannend boek

[Recensie] Jeet groeit op te midden van een roedel wilde honden. Als hij na een mislukte roofoverval in een besloten gemeenschap terechtkomt, vermenselijkt hij. Het dorp wordt bedreigd door een vijandige clan en Jeet moet zich opmaken voor een beslissende strijd, hij worstelt met zijn identiteit van half-hond en half-mens. Zal de dreigende veldslag en zijn vriendschap met een ander hondenjong hem tot inkeer brengen?

Hondenjong is een ander type boek dan Bang geboren. In Bang geboren gebruikt de schrijver een bijzondere schrijfstijl en experimenteert hij met tempo – en stijlwisselingen. In Hondenjong probeert hij voor mijn gevoel vooral een spannend verhaal te vertellen.

Dit lukt overigens bijzonder goed. Het verhaal wordt, na een introductie van Jeet en een aantal andere personages, al snel ontzettend spannend. Het boek is wel bedoeld voor de oudere YA-lezer. Geweld en psychologische oorlogsvoering worden niet bepaald geschuwd. Dit maakt het boek wel anders dan anders. Het is rauwer en duisterder dan veel andere YA-boeken en erg indringend.

Het boek speelt zich af in een dystopische toekomst, waarin de mensheid bijna is uitgeroeid en de overgebleven mensen vechten om voedsel en water. Er zijn nog twee groepen over die werkelijk alles doen om de andere groep te vernietigen. Ook dreigt er verraad, wat tot een heel boeiende verhaallijn leidt.

Yoga Magazine

Ik vond het interessant om te lezen hoe Jeet worstelt met zijn identiteit als mens. Meerdere keren moet hij kiezen tussen denken als een mens, met bijbehorende waarden en normen over geweld en denken als een hond, wat meer neerkomt op doen wat nodig is om te overleven en leven in het nu. Deze worsteling geeft het verhaal iets bijzonders.

Er komt ook romantiek voor in het boek. Dit is niet vanzelfsprekend in een wereld zoals die geschetst wordt door deze schrijver. De romantische verhaallijn raakt dan ook onlosmakelijk verbonden met de andere verhaallijnen. Het voegt voor mijn gevoel wel wat belangrijke dingen toe.

Ik vond Hondenjong een erg goed boek, op een andere manier dan Bang geboren. Het was voor mij vooral een “leun achterover en laat je meevoeren met een spannend avontuur” boek. Door de worsteling tussen de identiteiten half-hond en half-mens komt er ook diepgang in het verhaal. Ook de liefde speelt een belangrijke rol. Kevin Brooks is duidelijk een zeer veelzijdige schrijver en ik ben benieuwd wat hij hierna zal schrijven.

Eerder verschenen op Drukinkt