Zaterdag, 18 februari, 2017

Geschreven door: Minier, Bernard
Artikel door: Kops, Istvan

Huivering

Moord in de grimmige Pyreneeën

[Recensie] Seriemoordenaars, onweer, occulte groeperingen, onweer, spookachtige kastelen en gebouwen, onweer, de onherbergzame Pyreneeën, onweer. Dat zijn zo’n beetje de gerechten die Bernard Minier (1960) de lezer steevast in zijn romans voorschotelt. Zijn boeken zijn een mix van Hannibal, Sherlock Holmes en Scooby Doo. Het is duidelijk te merken dat deze Franse schrijver in de Pyreneeën is opgegroeid, want het bergachtige landschap is bijna net zo belangrijk als de verhalen die hij er in plaats laat vinden.

De plaats van handeling in Huivering is Marsac een klein universiteitsstadje in het zuidwesten van Frankrijk aan de voet van de Pyreneeën, waar het lichaam van een  vrouwelijke professor wordt gevonden, die op een lugubere wijze om het leven is gebracht.

Commandant Martin Servaz, bekend van Minier’s debuut Een Kille Rilling, onderzoekt de moord en merkt al snel dat de sporen leiden naar seriemoordenaar Julian Hirtman. Julian wist aan het einde van Een Kille Rilling aan de handen van Servaz te ontsnappen en is sindsdien ondergedoken. Ondertussen zit echter de zoon van een oude jeugdliefde op verdenking van de moord vast en moet hij er achter zien te komen of ze wel de juiste persoon hebben gearresteerd. Er komt extra druk op het onderzoek te staan als er meerdere doden vallen, waaronder een crimineel die door zijn eigen vechthonden half aangevreten wordt aangetroffen. Op de achtergrond speelt dan nog het WK voetbal in Zuid Afrika mee waardoor half Frankrijk gekluisterd aan de televisie zit.

Huivering is net als Een Kille Rilling met zijn zeshonderd pagina’s een behoorlijk dikke pil. Het begint net als zijn voorganger met een spectaculaire, theatrale, opening om vervolgens in wat rustiger vaarwater terecht te komen. Veel ruimte wordt ingeruimd voor uitgebreide landschapsbeschrijvingen, het (sombere) weer en het leven van verschillende politieagenten. Dat klinkt wellicht niet heel spannend, maar Bernard Minier verstaat de kunst om zelfs een verhaal van 600 pagina’s lang waarin niet altijd bijster veel gebeurt toch van een boeiende elektrische lading te voorzien. Het is geen spanning die enorme pieken en dalen kent, maar een die desalniettemin constant op een prettig zeurende manier aanwezig is. De titels van zijn eerste twee boeken zijn wat dat betreft dan ook prima gekozen.

Wordt Vervolgd

Huivering heeft helaas het nadeel waar veel tweede delen in een reeks mee te kampen hebben. Het verhaal is weliswaar een zogeheten stand alone, maar zonder Een kille rilling te hebben gelezen mis je toch vrij veel cruciale achtergrondinformatie. Wie de moeite en de tijd neemt om beide boeken te lezen staat echter veel lekkers te wachten. Een grimmige atmosfeer, een originele en tot de verbeelding sprekende setting en een intrigerend hoofdpersonage. Commandant Servaz is een relatief jonge commandant (hij is net de veertig gepasseerd) met een nogal tobberige instelling. Het glas is nogal vaak halfleeg bij hem. Zijn grootste liefdes zijn zijn dochter en Mahler. Verder voelt hij zich behoorlijk vervreemd van de maatschappij die hij de helft van de tijd niet lijkt te begrijpen. Met Servaz heeft Bernard Minier in elk geval een karakter geschapen die moeiteloos een serie kan dragen. Laat de volgende delen dus maar komen!

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles