Dinsdag, 10 oktober, 2017

Geschreven door: Hek, Youp van 't
Artikel door: Dobbelaer, Roeland

IJdel onkruid

Klaar met schelden

[Column] Natuurlijk verschijnt er ook dit jaar weer een verzamelbundel met columns van Youp van ’t Hek uit NRC Handelsblad en natuurlijk zal het ook dit jaar wel weer een bestseller worden. Maar misschien moeten we allemaal dit jaar het boekje maar eens niet kopen en kiezen voor serieuze columns van Bas Heijne, Sheila Sitalsing of Bert Wagendorp.

Nu de stormen op Twitter en Facebook ons dagelijkse, normale leven bereiken door van elk verschil van mening een complete burgeroorlog te maken, past het de opinieleiders in onze landen om een andere toon aan te slaan. Het is nodig dat er bruggen worden geslagen, dat de gemeenschapszin weer wordt gepredikt en dat columnisten ophouden met nog diepere ravijnen te graven met gescheld en beledigingen.

Dertig jaar geleden hadden cabaretiers zoals Youp van ’t Hek en Freek de Jonge nog een functie, een belangrijke functie. Nog ver in de jaren tachtig waren er genoeg heilige huisjes die maar eens afgebroken moesten worden. De babyboomers waren er in de jaren zestig al goed mee begonnen, maar het was nog niet voldoende. De achterkamertjespolitiek, de dwang van kerk en staat, de graaiende elities, allemaal redenen voor de NRC om destijds Youp van ’t Hek tot hofnar bij de krant te benoemen. Alleen Youp, het is nu wel genoeg geweest. Je hebt je tijd gehad. Je hebt helaas te veel navolging gehad.

Ik verwonder me er al jaren over dat Van ‘t Hek maar blijft schrijven over BN-ers die uit de bocht vliegen en vaak is Van ‘t Hek de enige die het NRC-publiek hierover informeert. Daarmee is zijn rubriek op zaterdag verworden tot de roddelrubriek van de NRC en is het verschil tussen Van ‘t Hek en de gemiddelde verslaggever van dergelijke rubrieken bij Telegraaf en Privé lastig aan te geven. Alhoewel,  er is wel een belangrijk verschil: de schuttingtaal en de seksistische grappen ontbreken doorgaans bij De Telegraaf en dat is een compliment voor De Telegraaf. Bij Youp moet het allemaal grof zijn. Ik ga daar geen voorbeelden van geven, kijk wel uit, zijn nieuwe bundel staat er weer vol mee.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Gezien zijn beledigen en tirades kan ik Van ’t Hek niet anders meer zien dan de gemiddelde treitervlogger op Youtube of pestjournalist van GeenStijl. Sterk was de aanklacht van Rosanne Hertzberge tegen Geenstijl. Goed om adverteerders er op te wijzen dat ze daar niet bij moeten willen horen, maar wat is het verschil met Youps eeuwige, seksueel getinte opmerkingen over bekende Nederlanders en politici. Is het echt bij de één humor of satire en bij de ander rabiaat seksisme? Wel nee, ze putten beiden uit de zelfde bron en die bron is grofheid. En dan heb ik het nog niet gehad over de lafheid van Youp van ’t Hek om alles wat er in het moslimdomein niet door de beugel kan niet te durven benoemen. Youp kiest voor veiligheid en gaat nog even lekker de SGP en Van der Staaij beledigen, veilig en gemakkelijk, aan Moslims en hun geloof waagt hij zich niet. Niet dat ik daar voor pleit, juist niet, laten we alles en iedereen in principe met respect bejegenen en waar nodig met kritische vragen en analyses tegemoet treden. Dus niet alleen het christelijk geloof, maar elk geloof en zelfs of liever, juist ook het doorgeschoten humanisme van ‘D66, maar dat is weer een andere discussie.

De tijd is voorbij om te vervallen in grofheden en gescheld, daar hebben we al genoeg van. Terug naar de beschaving zou ik willen zeggen, in kranten, op tv en op de sociale media. Terug naar goede en waar nodige stevige discussies, maar laten we letten op onze toon. Youp zijn tijd zit er op. En eigenlijk vinden ze dat bij de NRC ook al, lees de column hierover van de ombudsman van zijn krant er maar op na.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles