Zaterdag, 30 mei, 2020

Geschreven door: Dam, Arend van
Wolf, Alex de
Artikel door: Pontororing, Rita

Ik ga winnen, opa!

Over winnen en verliezen

[Recensie] Leuk een opa konijn die een wedstrijdje hardlopen doet met kleindochter Loes. Dat suggereert de cover van Ik ga winnen opa!  Niks is minder waar. Het gaat wel om winnen maar er komt geen hardloopwedstrijdje aan te pas.

Het boekje begint met opa en Loes die gezellig op de bank zitten. Opa leest voor uit het boek ā€œKijk een hoe groot ik ben.ā€ Dit wordt de aanleiding om met opa te wedijveren. Eerst wie de grootste is, dan wie de zwaarste is, wie het beste drie ballen hoog kan houden en wie het sterkste is. Opa wint zeer overtuigend.

Maar dan bedenkt Loes spelletjes waarbij opa gaat verliezen, memory en behendigheidsspelletjes. Hilarisch is natuurlijk het feit dat opa blijft steken op de glijbaan en dat Loes glansrijk wint op het klimrek. Maar een hardloopwedstrijd zoals de cover suggereert is er niet bij. Bovendien staan de wedstrijdjes tussen opa en Loes los van elkaar, er is geen verhaal.

De teksten van Ik ga winnen, opa! zijn evenals de andere drie deeltjes van auteur Arend van Dam gevat in dialogen. Opa heeft een kleur en Loes ook, zodat aan de kleur te zien is wie wat zegt. Dit vaste concept komt in alle delen terug.

Bazarow

De herkenbaarheid van de Opa/Oma serie is ook te zien in de illustraties van Alex de Wolf. Achterin het boekje een Opa/Oma diploma voor de opa of oma die het beste tegen zijn/haar verlies kan.

Een aardig deeltje, waarbij de cover niet helemaal strookt met de inhoud. Wel gaat het deeltje over winnen en verliezen maar het bevat jammer genoeg geen doorlopend verhaal.

 —

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles