Zaterdag, 23 mei, 2020

Geschreven door: Straaten, Harmen, van
Recensie door: Pontororing, Rita

Ik heb lekker een hele grote trekker

Er is maar Ć©Ć©n nummer  1

[Recensie] Als je als kleuter het cijfer 1 kunt lezen dan is het klip en klaar dat iedereen wil winnen. Op elk voertuig staat het cijfer 1 afgebeeld dus iedereen wil nr. 1 zijn in Ik heb lekker een hele grote trekker. Alleen al de cover van het boek samen bekijken brengt een gesprek op gang.

En kijk nou toch eens, dat kan allemaal niet. Hoe kan olifant nou winnen met een auto waar hij niet in past. Hij is toch veel te zwaar. En Tijger in de graafmachine. Een graafmachine kan toch niet hard rijden. Neushoorn waar zit hij nou in? En muis in die kleine race auto. En dan de trekker, die is helemaal niet groot. Het is duidelijk, de cover is aanstekelijk. Er valt al zo veel te zien en over te praten.

Een prentenboek op rijm over een wedstrijd, wie zal er gaan winnen. De dieren hebben allemaal een eigen voertuig en ieder is er van overtuigd dat hij de grote winnaar zal zijn. Het jongetje Rijk op de grote trekker is er het meest van overtuigd dat hij de winnaar wordt.

Elke bladzijde geeft veel aanleiding tot reacties, verontwaardiging dat iets niet kan of een vrolijke reactie. Ook alle dieren hebben veel plezier, het hardst lachen ze om Rijk op zijn rode trekker.  Die kan toch nooit de beker winnen! Maar Rijk bewijst : ā€œWie het laatst lacht, lacht het best.ā€

Bazarow

De illustraties van Harmen van Straaten zijn kleurrijk en de dieren, hun voertuigen en natuurlijk Rijk staan er zo levendig op. Er is geen afleidende  achtergrond. Bovendien zijn er allerlei grappige details toegevoegd, kijk maar naar de petten van de dieren.

Kortom een hilarisch rijmprentenboek, leuk om voor te lezen en om voorgelezen te worden uit Ik heb lekker een hele grote trekker.

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles