Zaterdag, 23 oktober, 2021

Geschreven door: Veenman, Kim
Recensie door: Alem, Katelijne van

Ik vlieg

“Hoe zou het zijn om te vliegen?”

De auteur

[Recensie] Kim Veenman is een bioloog die schrijft en illustreert. Dat doet ze al jaren voor onder meer de tijdschriften Roots Magazine, Buitenleven Magazine en National Geographic Junior. Ze wil met haar enthousiasme iedereen, jong en oud, de magie van de natuur laten ervaren. In haar werk komen verbeelding en realiteit samen. Daardoor zul je na het lezen en bekijken van haar werk de natuur om je heen voor altijd met andere ogen bekijken. Ik vlieg! is haar prentenboekendebuut.

Verhaal

Het verhaal begint met een kind dat in het gras ligt te dromen over hoe het zou zijn om te vliegen. Hoe zou je dat doen, er zijn heel veel vliegmanieren! En je krijgt vast vanalles te zien wanneer je aan het vliegen bent!

Hereditas Nexus

We kijken mee met een gans die hoog boven de bomen zweeft, de huizen lijken dan net poppenhuizen! Of bijvoorbeeld met de condor, die nog hoger vliegt en enorme vleugels heeft. Vervolgens zien w ook een hommeltje dat heel laag bij de grond vliegt, voor een hommel lijken de stengels wel reuzenbomen.

Zo zien we allerlei verschillende dieren langskomen, ieder vliegend op zijn eigen manier. En komen we alle wonderen tegen die ze zien wanneer ze aan het vliegen zijn.

Lemniscaat Natuurlijk

Ik vlieg maakt onderdeel uit van de Lemniscaat natuurlijk boeken. Deze boeken laten je kijken, ontdekken en je verwonderen over de rijkdom van onze planeet. Bijvoorbeeld over kleine minibeestjes in de tuin die aan het rondscharrelen zijn of grote blauwe vinvissen die door oceanen zwemmen. De boeken in deze serie laten je ook beseffen dat we dit moois goed moeten beschermen.

Vormgeving

Mooie grote illustraties die de wonderbaarlijke wereld van het vliegen in beeld brengen. Prachtig om te zien hoe bijvoorbeeld een libelle als een minihelikopter over de waterlelies suist of hoe de vliegende vis met vinnenvleugels over de golven scheert. De platen zijn geilusstreerd op vlieghoogte, dus beleef je als kijker direct mee hoe het vanaf dat niveau is.

Het verhaal wordt avontuurlijk verteld. Je leest bijvoorbeeld zinnen als ‘als ik nou eens veel hoger boven de oceaan zou vliegen’ of ‘hoe zou het voelen als ik zĂ©lf een parachute zou zijn zoals de vliegende eekhoorn’. Hierdoor ben je actief betrokken bij het verhaal en hebben veel kinderen waarschijnlijk de neiging het vliegen uit te proberen in hun spelwereld.

Achterin het boek wordt de vraag gesteld: en nu jij, je mag kiezen, als welk dier vlieg jij? Vervolgens lees je allerlei flitsende vliegdierweetjes, waardoor het een prettig informatief boek wordt.

Ik vind het boek voor vele leeftijden te gebruiken, de platen zijn voor echt jonge kinderen al geweldig, de informatieve teksten voor wat oudere kinderen. Fijn om dit boek als gezin in huis te hebben en er regelmatig bij te pakken.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles