Zaterdag, 1 februari, 2020

Geschreven door: Deneux, Xavier
Recensie door: Alem, Katelijne van

Ik voel me ....

ā€œVrolijk, boos, verveeldā€

De auteur en illustrator

[Recensie] Xavier Deneux woont in Parijs en is auteur en illustrator. Xavier heeft gestudeerd aan de Ecole des Beaux-Arts in Parijs. Hij werkte als grafisch ontwerper en maakte posters en decors. Hij specialiseerde zich in boeken voor de allerjongsten.

Verhaal

Leer je emoties beter benoemen met dit poƫtische voelboekje van topillustrator Xavier Deneux.

Ons Amsterdam

Gevoelens

In dit boek komen allerlei gevoelens langs. Ideaal om samen te bekijken en bespreken. Welke gevoelens herken je, wanneer voelde je je zo? Of wanneer er een bepaalde situatie aan de hand is, kan het boekje erbij gepakt worden om aan te wijzen welk gevoel er op dat moment is.

Plaatjes

Alle emoties staan omschreven met een woord, een plaatje en een uitgestanst figuur. Misschien kun je zelf nog meer figuren bedenken bij een gevoel? Samen kun je tekeningen of collages maken om de emotie/het gevoel nog beter te leren kennen. Dit boekje vraagt wel om de begeleiding van een volwassene, bij een leeftijd vanaf 6 jaar kunnen kinderen het ook zelf gebruiken.

Vormgeving

Een stevig kartonnen boek, de randen zijn mooi afgerond. Op iedere pagina staat het woord van een gevoel, waarbij een linkend plaatje op dikker karton is geplaatst. Aan de rechterkant een uitgestanst figuur ook passend bij het gevoel. Soms vragen de plaatjes wel om verduidelijking, vooral voor jongere kinderen. Zo staat bij het woord ā€˜dapperā€™ een olifantje dat van de springplank gaat springen in het zwembad. Daarvoor moet je natuurlijk dapper zijn, maar naar mijn idee heeft dit soms wat verduidelijking nodig. Zo ook bij de eekhoorn die verveeld in de boom zit, terwijl twee andere eekhoorntjes aan het spelen zijn.

ā€”

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles