Zaterdag, 4 december, 2021

Geschreven door: Pol, Tjarko van der
Recensie door: Pontororing, Rita

Ik wil een ander bed

Waar vind ik een ander bed?

[Recensie] De cover vertelt al een heel verhaal over een meisje dat een ander bed wil. Een boek waarbij heel veel interactie gaat plaatsvinden, er woordenschatuitbreiding uitrolt, een kind zelf veel gaat verzinnen, de voorlezer vragen gaat stellen, actief meekijken gewenst is.

Allereerst zien we een meisje met een zwaard in de hand. Ze staat op bed, strijdvaardig. Laten we samen een naam verzinnen voor het meisje. Oh en ze heeft een knuffeltje in bed. Wat voor knuffeltje is dat? Op de grond ligt een schild. Wie hebben er een zwaard en een schild? Oh, ridders. Kijk eens, wat hangt er aan de muur; een foto van een kasteel, daar waar ridders wonen.

Er staat ook een boekenkast in de kamer. Wat staat er allemaal in de kast? Zie je het fotolijstje in de kast? Dat is vast een familiefoto van neefjes en nichtjes. Of misschien een foto van een verjaardagsfeestje waar alle kinderen op staan die op het feestje waren.

Kijk eens ├▓p de kast. Wat staat daar allemaal?

Schrijven Magazine

De cover toont aan dat er heel wat over de illustraties gepraat kan worden. Ook is een rode sticker te zien waarop staat dat er voorleesinstructies beschikbaar zijn. Op te zoeken met de QR-code in het boek.

Dit rijk geïllustreerde boek van Tjarko van der Pol is leuk om als kijk- en vertelboek te gebruiken. Samen naar alle illustraties kijken en er samen op los te verzinnen. Zelf verhalen verzinnen. Eventueel de QR code gebruiken om de vertelinstructies van van der Pol te gebruiken.

Of de lijn van het boek volgen en daar een verhaal bij verzinnen. In Ik wil een ander bed gaat het meisje dus op speurtocht om te kijken of er een andere slaapplek te vinden is. Bij het openslaan van het boek zien we het meisje nog steeds op haar bed staan, handjes in de zij en kijkt ze boos? Of misschien kijkt ze alsof ze denkt dat lukt me gewoon om iets anders te zoeken.

Wat is er te zien op de volgende bladzijde? Waar kijkt het meisje naar? Leuk is om dan eens te kijken wat er allemaal gebeurt op deze bladzijde. Niet vergeten dat er een verhaallijn is, dat het meisje op zoek is naar een ander bed.

Verder bladerend zien we het meisje in een roze slaapkamer met niet zomaar een bed. Eentje dat in een paleis staat? Maar waarom kijkt het meisje nog zo sip? De op elkaar vrolijk gekleurde roze matrassen zien er lekker zacht uit. Duidelijk is dat dit nog steeds niet de gezochte slaapplek  is. Dus maar verder zoeken.

En zo gaan we door het hele boek met pagina groot gevulde illustraties. Met op elke bladzijde van alles te zien en te vertellen. Tot het meisje uiteindelijk het juiste bed heeft gevonden, of niet?

Het is wel jammer dat dit best wel een kijk- en vertelboek is met veel paginaÔÇÖs. Het boek wordt aanbevolen voor 4+, voor vierjarigen zijn het aardig wat paginaÔÇÖs om te bekijken.

Als intro voor het slapen gaan, kan het ook een boek zijn waarbij een kind t├Ę actief van wordt. Het verhaal nodigt wel uit om in alle rust te praten over slapen in eigen bed.  

Voor het eerste gepubliceerd op De Leesclub van Alles