Zaterdag, 19 oktober, 2019

Geschreven door: Vermeire, Kaatje
Artikel door: Alem, Katelijne van

In de tuin van Monet

Duizenden tinten dansen en schitteren in het water

De auteur en illustrator

[Recensie] Kaatje Vermeire volgde de opleiding Grafische en Reclamevormgeving aan de Gentse Academie. Vervolgens deed ze de opleiding Vrije Grafiek. Haar eerste grote opdracht was in 2007, toen ze het boek De vrouw en het jongetje tekende. Vele prentenboeken volgden. In de tuin van Monet maakte Kaatje naar aanleiding van de expo Monet – Tuinen van verbeelding (12/10/2019 – 2/2/2020) in Den Haag in opdracht van Kunstmuseum Den Haag en Uitgeverij Leopold. Hierbij verzon ze zowel tekst als beeld.

Verhaal

Hereditas Nexus

Water. Licht. Kleur…
Zoveel inspiratie voor een leven lang schilderen.
Monet legt er een tuin voor aan.
Zijn tuin wordt zijn leven.

Claude Monet (1840-1926) was verliefd op zijn tuin. Van zijn waterlelies schilderde hij meer dan tweehonderd doeken. En in zijn vijver weerspiegelt voor eeuwig de blauweregen.

In de tuin van Monet maakt deel uit van de serie kunstprentenboeken van uitgever Leopold in samenwerking met het Kunstmuseum Den Haag.

Tuin

In het boek staat de tuin van Monet centraal. Heb je zelf ook een tuin of zie je weleens tuinen? Samen kun je hierover praten, wat vind je mooi in een tuin en wat zou je graag in jouw tuin willen hebben?

Schilderen

Na het boek gelezen te hebben, zou het erg leuk zijn om zelf te gaan tekenen of schilderen. Pak je palet, al je stiften, krijtjes en kleurtjes erbij en ga lekker aan de slag! Monet kon zich verliezen in zijn tuin, dus misschien is lekker buiten gaan schilderen ook een leuk idee!

Vormgeving

Kaatje staat bekend om haar ontzettend mooie geïllustreerde werken, ook dit boek is echt een pareltje. Ze combineert collage-, verf-, teken-, grafische & digitale technieken. Het boek werkt zeer tot de verbeelding, iedere pagina is magisch en heeft erg veel details. Daardoor leent het boek zich ook om mooi neer te zetten en als een soort schilderij naar te kijken. De tekst vind ik zelf wat lastig te volgen, wanneer je meer achtergrond van Monet weet zal dat vanzelfsprekend wel meer te volgen zijn. Voor jonge kinderen is dit boek vooral prettig om naar te kijken, het tweede deel van het boek is wat duidelijker om voor te kunnen lezen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles