"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

In de voetsporen van.... Martin Verbeeck en Maria Senden

Woensdag, 4 december, 2019

Geschreven door: Fransje de Jongh
Artikel door: Jacqueline Stil

Biografie van echtpaar in de cementindustrie

[Recensie] Martin Verbeeck en Maria Senden zijn de grootouders van auteur Fransje de Jong. Zij waren opmerkelijke personen in hun tijd van leven in de eerste helft van de twintigste eeuw, in de tijd van de twee wereldoorlogen. Martin komt uit een brouwersfamilie en begint ook in dit vak, maar het wereldje wordt hem al gauw te klein.

Dit boek beschrijft de levens van deze twee personen en hun familie en vrienden vanaf hun jeugd.  Ook komt de geschiedenis waarin zich de gebeurtenissen afspelen aan de orde. Maria Senden wordt geboren op 3 juli 1892 in het Belgische dorpje Rekem. Haar vader heeft een destilleerderij. Op dit moment is dit een museum. Zij leert Martin Verbeeck kennen via Henri de Vel, vriend van de familie en oom van Martin.

Het leven van Martin is zeer beïnvloed door de historische en economische taferelen uit zijn tijd. Hij werd geboren in 1882. De ouders van Martin waren bierbrouwers in het Belgische Dessel. Dit is een dorpje in de Kempen, en was in die tijd een zelfstandige parochie. Het kwartszand uit Dessel is wereldberoemd en wordt gebruikt in de glasindustrie en tot op heden ook in de keramiek- en glazuurvervaardiging.

Na hun huwelijk gaan Martin en Maria in Turnhout wonen. Eerst houdt hij zich bezig met houthandel en het ontginnen van bossen. Later begint hij meerdere cementfabrieken, waaronder in Nederland. Na de beurskrach van 1929 zet hij zijn cementfabrieken stil vanwege een faillissement, dat hij met zijn persoonlijke bezittingen probeert af te wenden. Hij bezat een groot landgoed in Merksplas. Paarden, landerijen, grote woonhuizen, een bloemisterij en auto, in die tijd nog vrij zeldzaam. Dat moest hij opgeven.

Boekenkrant

In de jarentwintig groeide de overtuiging dat het nieuwe kapitalisme de levens van iedereen zou verbeteren. Martin Verbeeck was altijd goed voor zijn werknemers. Zij moesten een prettig en gezond bestaan kunnen leiden.

Later lukt het hem om nogmaals een cementbedrijf groot te maken, zowel in België als in Nederland. Dat was de Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) sinds 1926, en heeft 70 jaar bestaan. In België was dat C.B.R. Ook krijgt Martin werkzaamheden in Egypte. De familie floreert, maar naarmate Martin een hogere leeftijd krijgt, verwerft hij een hartkwaal. Hij overlijdt in 1959. Na zijn overlijden leeft Maria nog 30 jaar. Zij heeft hem haar hele leven ondersteund, maar voor het huishouden en de kinderen hadden zij personeel.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles