Zaterdag, 21 november, 2020

Geschreven door: Dek, Maria
Artikel door: Alem, Katelijne van

In het bos

ā€œHet is de leukste speeltuin ooitā€ 

De auteur en illustrator

[Recensie] De Poolse auteur en illustrator Maria Dek woont en werkt in Białowieża, te midden van het oudste bos van Europa. De onontdekte wereld van de natuur is het hoofdthema in haar boeken. Maria gebruikt de traditionele techniek van aquarel om haar originele, grappige en expressieve illustraties te maken. Na het behalen van een kunstopleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Warschau en de University of the Arts in Londen, schreef en illustreerde Maria haar eerste kinderboek, In het bos, dat een lovende recensie ontving van Kirkus. Inmiddels zijn haar boeken in meerdere talen vertaald. Haar boek Waar is Malo? gaat over een egoĆÆstische spitsmuis wiens ondeugende gedrag de dieren om hem heen, inclusief hemzelf, treft. De illustraties uit het boek zijn geselecteerd voor Ilustrarte 2018.

Verhaal 

Volg de sporen van een hert.
Luister naar het getjilp van vogels en het gefluister van bomen.
Ontdek de wonderen van het bos!

Trouw

Bos

Dit boek nodigt uit om lekker zelf ook te gaan rondstruinen in het bos. Wat zie je allemaal als je om je heen kijkt? Wat zie je hoog en wat zie je laag? Welke geluiden hoor je? Misschien kun je het zelf ook proberen zoals in dit boek staat: zo hard schreeuwen als je wilt!

En je zou ook eens een hut kunnen bouwen en op zoek kunnen gaan naar de schuilplaatsen die de dieren gemaakt hebben in het bos!

Verzamelen

In dit boek worden veren, dennenappels en stenen verzameld! Kun jij ook een verzameling beginnen? Wat zou je dan graag verzamelen? Wie weet kun je een mooi plekje zoeken om je verzameling te bewaren en deze steeds verder uitbreiden.  De dubbele pagina over het schatzoeken geeft ontzettend mooie schatten weer.

Vormgeving  

In het bos wachten wonderen op je, zo begint dit magische boek. De prachtige aquarel illustraties nemen je mee naar alle facetten van het bos. Bijvoorbeeld de dubbele pagina met de vos is geweldig!

Wij komen heel erg graag in het bos, en dit boek geeft de diepe dimensie van het bos weer, alle eer die het bos verdient! Ook prikkelt het de fantasie, en zul je na het (voor)lezen van dit boek, vast op een andere manier door het bos rondlopen.

De tekst is erg mooi, nodigt ook uit om alles mee te beleven.  Je zou het boek ook mee kunnen nemen, om tijdens een picknick in het boek samen te lezen en bekijken!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles